Afrosvenska artister i support för hungerstrejkande palestinier

Osama välkomnar Adam Tensta – Foto: Kiqi D Minteh/Thegambia.nu

Adam Tensta har sedan sitt senaste besök i Göteborg visat starkt engagemang och stöd för de protesterande palestinierna vid Järntorget. Tacksamheten som de i gengäld känner för Adam Tensta går inte att ta miste på. Den glädje och positiva anda som låg över torget denna torsdagskväll gick inte att ta miste på.

Under flera dagar har olika artister och talare besökt Järntorget för att visa sitt stöd för de palestinier som från början strejkade till följd av Migrationsverkets beslut om avvisning. I torsdags kväll var det Adam Tensta och Diamonds tur att visa sitt stöd. Att spelningen kom att ha en mer positiv aura över sig, än vad som kanske först varit att vänta, beror på det överraskande gensvar som kom från Migrationsverket tidigare i veckan. Ett beslut har tagits att ompröva samtliga av de drygt trettio asylsökande palestiniernas ansökningar.

Alla de asylsökande palestinierna vid torget, utom en, hade när torsdagens spelning tog vid avbrutit själva hungerstrejkandet, men de fortsätter sin protest tills det att samtliga fått besked om uppehållstillstånd. Palestinierna har strejkat i 28 dagar och i slutet av strejken har de också gått så långt att de slutat dricka. På fullt fastande magar har de spenderat sin senaste tid vid Järntorget. De har tappat avsevärt i vikt och flera av dem har varit inlagda på sjukhus i omgångar. En tapper, men igår kväll mycket sargad man,
som fortfarande, inför Adam Tenstas spelning inte har avbrutit
sin hungerstrejk, har tappat 20 kg och kan inte stå på egen
hand. Hans ögon är glansiga och han ler när Adam Tensta och
Diamond spelar.

Adam Tensta bjuder på ett potpurri av old school med sina allra första låtar, och texterna är lika aktuella idag som de var för åtta år sedan när han Adam Tensta slog igenom. Vi får bland annat lyssna till ”Banging on the system” och ”My Cool”. Det pågår en liten lokal fest där mitt på torget. Budskapen under kvällen går inte att ta miste på. Adam Tensta är noga med att tala om sitt missnöje över Migrationsverkets sätt att hanterat situationen med de asylsökande palestinierna. Han uppmanar samtliga i publiken att gå hem och logga in på sina respektive mejlkonton för att sedan i protest mejla Migrationsverket och tala om att, ”- Nu får ni ta er i kragen!”.

Applåderna avlöser varandra denna kväll, allt eftersom olika talare och artister tar till mikrofonen.

Adam Tensta presenterar sin vän och artistkollega, den unge Göteborgstalangen, Diamond. Diamond och Adam Tensta träffades på ett event där de båda uppträdde för några år sedan. Det klickade direkt mellan dem. De är båda afrosvenskar och har sina gambiska rötter gemensamt. De är båda två individer med ett stort samhällsengagemang och framför allt kring frågor som gäller orättvisor och människors lika värde.

Diamond börjar berätta om hur han nyligen blivit av med alla nummer i sin mobil och när han får ett sms som säger ”Vad händer min bror, är i din stad i kväll”, så svarar han ”Vem är det?”… publiken skrattar… Diamond fortsätter att berätta att när han inser att det är Adam Tensta som vill att han ska komma och uppträda för ett så viktigt syfte som det här så blir han helt ställd, men så otroligt rörd, stolt och glad över att få den chansen. Därför står han alltså här nu för att spela sin låt ”With you” för palestinierna. Givetvis finns det en anledning till att han valt just den låten. I refrängen hörs raden;

”Whatever they say, whatever they do, I will always dance with you”

 

Diamond & Adam Tensta – Foto: Kiqi D Minteh/Thegambia.nu

För Diamond är just frågor som gäller allas lika värde och kampen att skapa ett samhälle där alla får vara med något av det viktigaste att kämpa för. Han vägrar acceptera utanförskap och engagerar sig dagligen i ortens ungdomar och försöker stötta de som känner sig utsatta eller utanför på alla sätt han kan. Innan han börjar sjunga denna torsdagskväll avslutar han sitt tal med orden,

”- Jag vill att ni alla som sitter här. Alla ni som får. Jag vill att ni ser till att gå och rösta senast den 14 september. Tillsammans kan vi göra skillnad!”

… applåderna haglar…
musiken börjar spela och Diamond, ja han ser ut att vara precis där han helst vill vara. Just precis där, för att dela kampen för de utsatta och dem vars vardag kanske inte är riktigt så självklar som den är för många av oss andra…

Det är en kväll i gemenskapens tecken. En kväll där glädjen och kärleken är närvarande i allt det stöd som folk på plats visar för varandra. Hoppet har tänts efter Migrationsverkets senaste besked och tacksamheten hos de strejkande palestinierna och deras vänner, när de tackar Adam Tensta och Diamond för deras support, går inte att ta miste på. Som en sista bekräftelse på att torsdagskvällen på Järntorget var en kväll av godhet och viktigt engagemang, får vi beskedet att den lilla palestinska mannen som vägrat bryta sin hungerstrejk och tappat 20 kilo i vikt, där och då bestämt sig för att avbryta fastandet. Allt det han fått uppleva under kvällen, glädjen och tacksamheten till Adam Tensta och övriga artister har fått honom att slutligen bestämma sig…

… vännerna bär upp sin bräcklige vän på scenen och där, inför en mycket tagen skara människor,
dricker han – efter många, många dagar – sin första klunk med vatten.

Tillsammans kan vi göra skillnad.

 

Intervju med Adam Tensta
Intervju med Diamond

 

kiqi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.