Hur påverkas Gambia av ebolahotet?

Foto: Privat
Foto: Privat

Vi är många som följer ebolarapporteringen här i Sverige. Vi oroar oss för vänner och bekanta – samt för regionen i helhet. Men hur ser det ut i Gambia? Hur påverkar rapporteringen vardagslivet där, i ett land som ännu inte drabbats av några konstaterade ebolafall, men som drabbas indirekt på grund av geografisk närhet och minskad turism?

Saikou Suwareh Jabai är radiopresentatör och reporter på Capital FM Gambia samt kolumnist och reporter på Foroyaa Newspaper och han säger att situationen är alarmerande.

– När Senegal fick ett konstaterat fall ökade medvetenheten bland civilbefolkningen. Att skaka hand är det traditionella sättet att hälsa på folk, men det har minskat drastiskt på kontor men även på skolor och i andra sammanhang. Detta är ett råd vi fått, som en del i att hålla Gambia fritt från ebola.

Saikou berättar att hälsoministeriet har ökat uppsikten vid gränserna och arbetar för att göra folk uppmärksamma på epidemin, och hur man kan minska risken att smittas. En del sjukvårdspersonal har även skickats utomlands för att få lära sig mer om sjukdomen.

– Människor är uppmärksamma och även många musiker deltar nu för att försöka informera och utbilda folk om sjukdomen.

Gambia har ännu inte haft något konstaterat ebolafall.

saikou2
Foto: Privat

– Men turistsektorn kommer att drabbas hårt eftersom närbelägna Senegal har ett konstaterat fall. Många turister kommer att vara rädda för att viruset ska komma även till Gambia. Det har förekommit rykten om ebola i Gambia och även om de alltså inte är sanna är jag rädd att turister kan bli ännu oroligare om de hör dem.

Saikou berättar att turismen tveklöst är en av de främsta inkomstkällorna för landet.

– Hotellarbetare och andra inom sektorn kan bli arbetslösa men det kommer även påverka hela samhället om turisterna sviker, för många besökare får goda relationer med det gambiska samhället och brukar hjälpa till att stötta utvecklingen på olika sätt. Vad händer om detta inte längre sker?

Hans uppmaning till de som funderar på om de vågar åka är helt enkelt:

– Jag hoppas att ni kan släppa skepsisen och komma ändå. Ett vaccin är nu på väg att testas, bland annat i Gambia. Och vi har alltså ingen ebola i landet!

 

Helena Svensson
Helena Svensson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.