Krönika: Baobabträdet i all sin ståtlighet

Baobabträd i Gambia Foto: Fatou Darboe thegambia.nu

Precis i början av Disney’s Lejonkungen målas det upp en bild av en vacker solnedgång där en brinnande gul sol är på väg ner och där himlen är helt otroligt blodröd, man kan se några djur som lunkar på, kanske en elefant? Ett majestätiskt träd som svajar i kvällsvinden. Den harmoniska musiken i bakgrunden. För mig representerar det här Afrika på så många sätt, lugnet, skönheten, färgerna och trädet.

Varje gång jag är på väg till min familjs by i Gambia och åker på vägen mellan Barra och Farafenni och ser stora fina baobabträd sträcka ut sig på slätterna så får jag alltid samma mysiga känsla som när jag tittar på lejonkungen och jag slås alltid av den skönhet som landet har att erbjuda. Nu är jag inte säker på om det är just ett baobabträd som visas i filmen men som sagt, det ger lite samma känsla.

Baobabträd är inte bara fina att titta på utan är också ett träd som kan användas till mycket. Baobabträdet ingår i ett baobabsläkte som heter Adansonia och består av åtta tropiska träd som kan hittas i Afrika och Australien. Sex av de åtta arterna växer på Madagaskar och är också landets nationalträd. Just baobaträdet är ett mycket stort träd och kan bli upp till 20 meter höga och kan vara lika breda i omkrets.

Baobab
Baobabträd Foto: Fatou Darboe thegambia.nu

Trädet har många namn och har bland annat kallats boab, boaboa, bottle tree, upside-down tree, monkey bread tree och the tree of life. Det är verkligen ett ”tree of life” på många sätt. Dels kan de bli väldigt gamla, de sägs att ett träd i Sydafrika är hela 6000 år gammalt. Det finns hålrum i träden som kan fyllas med flera hundra liter vatten under en regnperiod och som sedan kan användas av människor och djur. Trädet suger även upp vatten i sig själv. De äldre träden som ofta är väldigt ihåliga kan också agera husrum för många djur och även skydd för människor. Barken kan användas som naturmedecin och då barken är väldigt stark och stum kan man också bilda rep av den.

Frukten som växer på trädet kallas ”monkey bread” och är ätbar och mycket nyttig, samt full med C-vitamin. I Gambia är det populärt med baobab-juice som är gjort på just de här frukterna. Juicen är ganska tjock i konsistensen och blir nästan mer som en smoothie. Det är en speciell smak, som på bästa sätt kan beskrivas som någonting mellan päron, grapefrukt och vanilj. Baobabfrukten är ungefär lika stor som en kokosnöt.

Baobabträdets egendomliga utseende är nog det som gör att många måste stanna upp och titta en extra gång om de stöter på ett. Utöver dess otroliga storlek så är det som att dess rötter sticker rakt upp ur marken, det här är mycket lätt att se då trädet inte har några löv större delen av året.

Vi kan verkligen vara överens om att det här trädet har många egenskaper och verkligen tillför något till sin omgivning. Vi får hoppas att de får fortsätta växa ståtligt under många tusentals år till så att även våra framtida medmänniskor kan njuta av dess skönhet och tillgångar.

Ett tips för er som besöker Gambia för första gången är att testa den lokala baobab-juicen, samt gå och kolla in det ståtliga trädet som finns vid Kachikally museum and crocodile park i Bakau. Där du för övrigt kommer få träffa på andra, kanske lite mer livliga, varelser som även dem har existerat på vår planet långt före oss.

 

Mam-Yandeh Gaye
Mam-Yandeh Gaye

4 reaktioner till “Krönika: Baobabträdet i all sin ståtlighet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.