Friskförklarad sjuksköterska återvänder till Sierra Leone som samtidigt utlyser utegångsförbud

Ebolautbrottet i Västafrika har passerat 4000 fall av misstänkt och bekräftat smittade. Ungefär hälften av de som smittas dör. Om en vecka stängs Sierra Leone ner och samtidigt påbörjas i England de första mänskliga proverna av GlaxoSmithKline-vaccinet. På sidan för positiva nyheter har nu både den guineanska studenten i Senegal och den brittiska sjuksköterskan som jobbat i Sierra Leone tillfrisknat. Den senare planerar redan att återvända till det hårt drabbade Sierra Leone, för att fortsätta hjälpa till i vad som utan konkurrens är det värsta ebolautbrottet i historien.

Senaste siffrorna från WHO visar på 4293 misstänkt och bekräftat ebolasmittade, varav 2296 av dessa är döda. WHO har varnat för en spridning där vi kan komma att nå upp till siffror om 20 000 smittade innan detta utbrott har lagt sig. Läkare Utan Gränser har sagt ifrån och vädjat till samtliga FN-stater att vakna upp och ta sitt ansvar.

Sierra Leone stänger ner

Under tre dygn, med start den 19 september, kommer det att råda fullständigt utegångsförbud i Sierra Leone. Landet är det som hittills haft flest laboratoriebekräftade fall av ebola. Där endast strax över hundratalet av de 1361 misstänkta fallen inte är bekräftade. 503 personer har dött, vilket betyder att Sierra Leone just nu har en positiv trend vad gäller återhämtning från ebolasmittan.

I ett desperat försök att stoppa smittspridningen i största möjliga mån och också nå ut med nödvändig hygien och hälsoinformation till sina invånare, väljer nu landet att stänga ner. Det innebär att folk inte kommer att tillåtas att lämna sina hem under de tre dygn som utegångsförbudet gäller.

Samtidigt kommer 21 000 frivilligarbetare att patrullera landet över för att informera om hur invånarna bäst skyddar sig själva mot smitta och vilka steg som skall tas vid misstänkt smitta. I uppgiften för de frivilliga kampanjmedarbetarna ingår också att identifiera eventuella misstänkta fall av smitta och isolera dessa. Man kommer att gå dörr till dörr i kampen mot ebolan.

”Vi tror att detta är det bästa sättet just nu för att identifiera dem som är sjuka och isolera dem från allmänheten”, säger Alhaji Alpha Kanu, Sierra Leones minister för information och kommunikation, till CNN.

Man har valt att hålla utegångsförbudet först den 19-21 september, för att på så sätt hinna förbereda befolkningen i landet för en nedstängning och ge dem möjlighet att inhandla proviant som kan behövas under de tre dygnen. Volontärer behöver tränas och material och utrustning, som till exempel ambulanser, behöver ordnas med.

Det har inte yttrats något om vilken form av påföljd som kan tänkas tillämpas för de som möjligen väljer att bryta mot utegångsförbudet.

Återvänder till Sierra Leone för att hjälpa

Väg mellan Kenema och Kailahun, Foto: Lindsay Stark
Väg mellan Kenema och Kailahun, Foto: Lindsay Stark

William Polley, den brittiska sjuksköterskan som smittades med ebola när han var i tjänst i Sierra Leone, har återhämtat sig och är friskförklarad. Han säger själv till BBC att han nu ser fram emot att kunna åka tillbaka till Sierra Leone och fortsätta sitt jobb med att hjälpa till i kampen mot ebolan.

Han flögs hem till England för behandling och har behandlats med den experimentella medicinen Zmapp. 29-åringen isolerades på Royal Free Hospitals speciella isoleringsenhet och är nu helt återställd.

Att återvända till Sierra Leone säger han var ett lätt beslut och säger vidare;

– Jag känner att jag har lämnat saker ofärdiga, i och med att jag tvingades lämna i förväg. Jag vet att det är mycket jobb att göra där borta och vi måste dit och göra det.

Polley kan inför kommande resa dessutom känna sig ganska lugn vad gäller risken att smittas igen. Man vet att en person som smittats med ebola utvecklar ett skydd mot den specifika grenen av ebola man smittats med, men man vet inte hur länge man är immun och inte heller om skyddet är hundraprocentigt.

William Polley planerar att återvända till Sierra Leone inom några veckor.

Första mänskliga vaccintestet nästa vecka

Vaccinet från GlaxoSmithKline är klart att testas på människor och under nästa vecka kommer man att börja testa preparatet på den volontärgrupp som finns i England.

Testerna kommer att utföras under övervakning av professor Adrian Hill vid Oxford-universitetet. Totalt ingår 60 personer i den testgrupp som utsetts och den första dosen kommer att injiceras nästa vecka. Än så länge är onsdagen 17 september planerad för premiärdosen, men det kan komma att ändras.

Vaccinet är speciellt framtaget för att användas på den ebolastam som härstammar från det tidigare Zaire – densamma som just nu härjar i Västafrika. Vaccinet skall testas på friska frivilliga försökspersoner och målet är att avgöra om det är säkert och framkallar ett skyddande immunförsvar.

Målet är att testerna ska har slutförts till slutet av 2014 och att man därefter skall kunna sätta in vaccinet i krissituationer. GlaxoSmithKline står redo att börja tillverka upp till 10 000 doser av vaccinet, skulle det visa sig vara effektivt, för att tillgodose ett akut vaccinationsprogram för Västafrika.

Senegals enda kända fall har återhämtat sig

Den guineanska student som tog med sig ebolasmitta in i Senegal har behandlats klar och är nu återställd. Man har inga övriga misstänkta fall i landet och samtliga av de 67 personer som den smittade varit i kontakt med har kontrollerats. Man håller dessa personer under uppsikt, men ingen har hittills visat på några symptom.

De senaste proverna som tagits på den 21-årige patienten har visats negativa för ebola och betyder att han återhämtat sig och inte längre utgör någon smittorisk.

Det finns inget botemedel eller färdigtestat vaccin mot ebolasmittan, som är väldigt smittsam vid kontakt mellan kroppsvätskor. Ebolaviruset orsakar hög feber, med blödningar, svaghet och kräkningar och är ett av världens farligaste virus. Symptomen påminner ofta om malaria, vilket ibland också gör den svårupptäckt i de regioner där malarian är väldigt vanlig.

Fladdermöss tros vara den ursprungliga smittkällan.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

En tanke på “Friskförklarad sjuksköterska återvänder till Sierra Leone som samtidigt utlyser utegångsförbud”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.