Politikerintervju: Ndumbe Bah Öhman – Miljöpartiet de gröna

Ndumbe Bah Öhman
Ndumbe Bah Öhman – Fotograf: Max Öhman

Valet närmar sig och vi på thegambia.nu har tagit pulsen på ett urval av afrosvenska politiker från några av vårt lands största partier. Vi kommer under några dagar framöver att publicera en politikerintervju per dag. Vi har ställt samma tre frågor till samtliga politiker och idag möter du Ndumbe Bah Öhman från Miljöpartiet de gröna.

Namn: Ndumbe Bah Öhman

Parti: Miljöpartiet de gröna

Position i partiet: Riksdagskandidat nr. 33 och landstingskandidat nr. 9 (4 östra söderort)

Vad är din respektive partiets hjärtefråga inför årets riksdagsval?

Jag skulle vilja säga att miljöpartiet har tre frågor som hjärtefrågor. Den första är självklart miljön som går som en röd tråd och genomsyrar all vår politik. Den andra är utbildning och lärarvård där vi vill förbättra skolan och ge barn oavsett bakgrund, en bra utbildning i en trygg arbetsmiljö och där lärande uppmuntras. Den tredje frågan är att miljöpartiet är mot främlingsfientliga krafter och står upp för solidaritet och alla människors lika värde. Att alla ska känna sig trygga och säkra i Sverige. Miljöpartiet arbetar för en nutid och en framtid där människor och miljö påverkas på ett solidariskt och hållbart sätt.

Mina hjärtefrågor är: Miljön där Vatten- och fiskerifrågan utgör ramen i mitt politiska engagemang. Jämställdhetsfrågor och sjukvårdsfrågor är andra frågor som intresserar mig och som jag kommer att driva och arbeta med. Ett område som jag inte behärskar är frågan afrofobi. Jag kommer att arbeta emot den typen av fördomar så mycket jag kan och föra fram den frågan på samma sätt som antisemitism och antiziganism.

Vad vill ni göra för att förbättra afrosvenskars situation i Sverige?

Miljöpartiet har flera förslag för att minska rasismen och diskrimineringen inom polis- och andra myndigheter. Vidare anser miljöpartiet att diskrimineringsombudsmannen (DO) ska sorteras under riksdagen istället för regeringen för en mer objektiv granskning av Sveriges myndigheter. När det gäller diskriminering och rasism vill miljöpartiet öka stödet till etniska organisationer.

Rasismen drabbar olika grupper olika även om kampen mot rasism är generell och allmänmänsklig. Jag kommer inom miljöpartiet jobba för att bilder och annat nedsättande innehåll mot svarta (och andra grupper som till exempel ursprungsfolk) människor tas bort och ersätts med läromedel fritt från rasistiska stereotyper. Skolan ska förmedla idén om alla människors lika värde och inneboende värdighet. Jag kommer också arbeta för att förslaget om DOs årliga statistik över diskriminering ska differentieras så att kategorin ”diskrimineringsfall med afrofobiska motiv införs”. Jag kommer att jobba för att se till att Sverige föregår med gott exempel genom att kvotera in kvinnor och minoritetsgrupper i myndigheter och andra statliga institutioner .

Hur ser ni på den framtida invandringen i Sverige? Alternativen är: bör ökas, bör hållas oförändrad eller bör sänkas?

Det är svårt att sia om den framtida invandringen till Sverige. Men det vi redan nu vet och det statistiska befolkningsberäkningar pekar på är att Sverige inom en snar framtid kommer att vara i behov av arbetskraftsinvandring. Vi kommer behöva utbildad personal inom offentlig sektor och spetskompetens inom områden som till exempel industri och universitet.

 

Thegambia.nu tackar Ndumbe Bah Öhman för intervjun och hoppas att våra läsare har fått svar på några av sina politiska funderingar inför det stundande valet 14 september 2014.

 

Thegambia.nu är intresserade av intervjuer med afrosvenskar som är politiskt aktiva inom olika partier. Vi söker till exempel fortfarande en afrosvensk representant för centern och kristdemokraterna. Är du eller någon du känner den vi söker? Kontakta oss snarast på gambia@thegambia.nu.

kiqi

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.