USA och Kina sänder hjälp till eboladrabbade Liberia och Sierra Leone

Under tisdagen väntas besked från USA:s president Barack Obama, gällande en plan att sända 3000 soldater till Liberia, samtidigt som Kina låter meddela att man skickar över mobila laboratorier och vårdpersonal till Sierra Leone. FN:s ebola-koordinator, David Nabarro, har låtit meddela att det kommer att behövas mer än en miljard dollar för att bekämpa epidemin i Västafrika.

Bild: CDC/Daniel J. DeNoon
Bild: CDC/Daniel J. DeNoon

Uttalandet från FN-koordinatorn kom i samband med att WHO beskrev situationen i Västafrika som en hälsokris som saknar motstycke i modern tid. Ebolautbrottet har hittills krävt 2461 liv, vilket är ungefär hälften av de 4985 som blivit smittade.

Man har från flera håll öppet kritiserat den långsamma reaktionen från internationellt håll. Man menar att hjälp borde satts in för längesedan och att man då kanske hade kunnat bryta den enorma spridning som idag är ett faktum.

Nu är hjälpen på väg. FN-representanter kommer under ett möte i Geneve att diskutera den internationella responsen som varit och hur man nu går vidare. Hoppet står till att fler FN-stater skall gå in och hjälpa i denna kris.

USA skickar 3000 soldater till Liberia

USA:s president väntas under dagen idag lämna besked om den styrka på 3000 soldater man ämnar skicka till Liberia, ett av de värsta drabbade länderna. Hälften av dödsfallen i detta utbrott är från Liberia. Planen är att den amerikanska militären skall komma att övervaka byggen av sjukvårdscentren och träna sjukvårdpersonal.

Planen för USA:s anti-ebolainitiativ är klar och man planerar att träna upp till 500 sjukvårdare per vecka. Samtidigt skall man bygga 17 vårdcentren med 100 vårdplatser i varje och upprätta en huvudbas i Monrovia, Liberias huvudstad, för att kunna koordinera mellan USA och andra internationella hjälpinsatser. En insats att träna lokalbefolkning i hur man tar hand om sjuka och smittade kommer också att sättas in inom kort.

Man kommer utöver detta att dela ut paket med hygienartiklar till tusentals hushåll i landet. Vikten av den personliga hygienen och agerande vid misstänkt smitta får inte glömmas. Förebyggande egenvård är vad som måste ligga som grund för att stoppa den värsta spridningen, som ofta sker mellan familjemedlemmar och närstående.

Kina skickar hjälp till Sierra Leone

Parallellt med USA:s insatser att hjälpa Liberia, skickar nu Kina hjälpinsatser till det hårt drabbade Sierra Leone. Under dagen meddelade Peking att man skickar mobila laboratorier till Sierra Leone, tillsammans med en personalstyrka på 59 epidemiologer, läkare och sjuksköterskor. Denna nya styrka med sjukvårdare kommer att arbeta tillsammans med de 115 sjukvårdsarbetare som redan är på plats i landet.

WHO:s generaldirektör Margaret Chan säger till media att detta är ett stort uppsving i aktion från internationellt håll, både moraliskt och operationellt. Som man tidigare låtit meddela är det största behovet just nu medicinsk personal och all support på det planet är starkt uppskattat.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.