Sierra Leones lockdown kan komma att förlängas

Den tre dygn långa nedstängningen av Sierra Leone är snart över och myndigheterna i landet låter meddela att den varit framgångsrik. Man tillägger dock att den kan komma att förlängas, då man ännu inte hunnit screena hela landet.

Sierra Leone har tagit till en av de mest extrema metoder tänkbara för att få bukt med det värsta ebolautbrottet i historien. Man beordrade i fredags om utegångsförbud för sina sex miljoner invånare, och frivilliga har sedan gått område för område i syfte att ge kunskap om ebola till alla hushåll och samtidigt isolera eventuella smittade och ta hand om alla döda.

Man säger nu i ett uttalande till Reuters att utegångsförbudet har varit ett lyckat tilltag, men det återstår fortfarande några områden, däribland Kenema och huvudstaden Freetown, vilka man inte har hunnit arbeta sig igenom ännu. Det är därför mycket troligt att landets lockdown kan komma att förlängas.

Runt 30 000 hälsomedarbetare, frivilliga och lärare har engagerat sig i utbildandet och sökandet i de Sierra Leoneska hemmen och 123 personer har kontaktat myndigheter under nedstängningen, med misstanke om att vara smittade. Av dessa har 56 testats positivt för ebola, 31 testade negativt och 36 väntar fortfarande på sina resultat. Samtidigt ska 92 kroppar ha hittats och tagits om hand.

Kenemasjukhuset, där många av landets ebolatester skickas för screening - Foto: Leasmhar/Commons
Kenemasjukhuset, där många av landets ebolatester skickas för screening – Foto: Leasmhar/Commons

Det förekom en del kritik från olika håll, angående nedstängning, och den besvaras nu med att tilltaget har fungerat bra och i det största har alla invånare samarbetat väl. Det förekom en incident under lördagen, då ett begravningsteam attackerades av en liten skara upprörda människor, men i det stora hela har det flutit på bra och gatorna har varit i princip tomma, så när som på ambulanser och polisbilar.

En spansk präst har smittats med ebola i landet och Spanien har skickat ett militärplan för att hämta hem honom till Spanien. Han tillhör samma orden som den präst som smittades i Liberia förra månaden och som senare behandlades med det experimentella läkemedlet Zmapp, men än dock dog.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

En tanke på “Sierra Leones lockdown kan komma att förlängas”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.