Halvårsrapport: Ebolastatistiken närmar sig 6000 smittade fall

Sierra Leones lockdown är genomförd och avslutad, man meddelar att det inte blir någon förlängning. Imorgon är det den 23 september. Det innebär att det gått sex månader sedan WHO på sin hemsida gick ut med det offentliga meddelandet att ett ebolautbrott drabbat Guinea. Det har imorgon också passerat 46 dygn sedan WHO konstaterade att vi har att göra med en epidemi som kommit att bli ett ”akut internationellt hot mot folkhälsan”.

Den senare bedömning är baserad på hur epidemin utvecklats från sitt ursprungstillstånd i mars. Hos WHO tittar man på hur det hela utvecklats och var vi står idag, i förhållande till nuvarande och totala antalet fall i varje drabbat land. Man tittar också tillbaka på vilka ”överraskningar” som uppkommit och hur trenden sett ut för spridning. Detta görs för att räkna ut hur epidemin sannolikt kommer att utvecklas framöver.

Inom kort kommer världshälsoorganisationen att offentliggöra resultatet av de utvärderingar man just nu systematiskt jobbar med. Resultatet kommer att kunna hjälpa WHO och dess många partners i kampen mot ebola, genom att ge en vägledning om vilken form av stöd som kommer att behövas, allteftersom.

Bild: cdc
Bild: cdc

Just nu har världen nått ett totalantal, rapporterat 23 mars – 22 september, om 5843 misstänkta och konstaterade fall, där 2803 av dessa är dödsfall. 337 vårdpersonal har smittats och minst 181 av dessa har dött.

En stor oro just nu är alla de storstäder med internationella flygplatser, som teoretiskt bär på en risk att importera ebolan till sina länder. Samtidigt är samtliga av dessa länder otroligt vaksamma och säkerheten är just nu exceptionellt hög. Idag undersöker WHO 20-30 misstänkta fall, om dagen, från olika flygplatser. Samtliga har hittills kunnat avskrivas.

De länder som har en bra och väl fungerande sjukvård har bra möjligheter att bemöta eventuella fall av ebola. Det gör att riskerna för spridning i dessa länder är förhållandevis minimala. Som exempel nämns Senegal och Nigeria, som båda visat sig ha mycket väl fungerande sjukvårdsresurser i sina respektive situationer då de konfronterats med ebola – även under vissa verkligt utmanande förhållanden.

På WHO:s hemsida kan man läsa om hur de också ”tillägnar sin halvårsbedömning all den vårdpersonal som behandlar ebolapatienter i Demokratiska republiken Kongo, Guinea, Liberia, Nigeria och Sierra Leone, som gett uttryck för så mycket medkänsla, riskerat sina liv, och förlorat dem”.

Källa: WHO, Reuters Africa

Relaterat:
Ebolavirus bakom dödlig epidemi i Guinea

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.