#BringBackOurGirls – En uppföljning fem månader senare

Michelle Obama Bring back our girls Bild: Skärmdump från Twitter
Michelle Obama Bring back our girls Bild: Skärmdump från Twitter

Säkert har du liksom jag börjat undra vad som hänt med de kidnappade flickorna från Nigeria. För vi glömmer fort och med all rapportering kring Ebola så har ’snackisen’ kring #BringBackOurGirls mattats av kraftigt. Med den bakgrunden började jag leta efter uppgifter om vad som hänt sedan kidnappningen.

Natten den 14 April blev drygt 300 flickor kidnappade av Boko Haram från sin internatskola i Chibok-provinsen i norra Nigeria. Snabbt skapades en världsopinion för deras frigivande, speciellt genom alla de Tweets och Facebookpostningar som knöts samman av just hashtaggen #BringBackOurGirls Kampanjen stöttades av bland annat USA:s presidentfru Michelle Obama och en mängd av både statschefer och artister. Trots detta så har inte så mycket hänt angående försöken att rädda flickorna.

Inom ett par dagar från kidnappningen lyckades 57 av flickorna fly från sina kidnappare, men efter det har det varit tyst kring flickorna.

Faktaruta: Boko Haram
Faktaruta: Boko Haram

Man har vid ett flertal tillfällen rapporterat att man hittat platsen där flickorna hålls fångna. I maj rapporterade den Nigerianska militären att man funnit platsen. I juni rapporterad den Amerikanska militären att men med hjälp av ett övervakningsplan (en drone) hade hittat platsen där man tror att flickorna hålls fångna. I juni sa också Stephen Davis, en Australiensisk präst och medlare att han vid tre tillfällen fått löften om att flickorna skulle friges men att dessa hade återtagits av Boko Haram. Han har vidare också sagt att det finns ’starka krafter’ som saboterar möjligheten till lyckade överenskommelser och anklagar även öppet den Nigieranska regering för att mörka. Den Nigerianska regering säger till sitt försvar att det finns stora risker om man skulle frita flickorna med våld.

Enligt Associated Press så tog det drygt två veckor innan den Nigerianska regeringen tog emot hjälp från andra länder för att söka och frita flickorna. När man väl satte igång sökandet så kom man inte så långt. USA skickade en trupp om 80 personer och en obeväpnad drone för att hjälpa till i sökandet. Men efter sex veckor utan resultat meddelade Pentagon att man skulle skala ner sitt deltagande. Truppen finns fortfarande kvar i regionen men har inte nått något resultat. USA fortsätter också aktivt sökandet via övervakningsplan varje vecka.

Vad man kan konstatera är i det här läget, som några av mina Nigerianska kontakter befarar, att förmodligen är många av flickorna nu gravida och även om dom skulle kunna fly eller bli fritagna skulle dom må väldigt dåligt och förmodligen skämmas för vad dom råkat ut för. Vidare så är deras hemstad Chibok fortfarande i fara för fler attacker från Boko Haram. Och dessutom har föräldrarna till åtminstone 11 av flickorna mist livet sedan den 14 April.

Fotnot: Sedan den 14 April har fler än 2100 personer mist livet i attacker som Boko Haram utfört.

Anders Sporring
Anders Sporring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.