Krönika: När livet hänger på en skör tråd

Ibland måste vi påminna oss själva om hur lyckligt lottade vi är och uppskatta det vi faktiskt har, istället för att klaga eller sura över det vi inte har. Att gnälla över att inte ha den nyaste telefonen eller att bli arg på dina syskon för att deras tårtbit är större än din är kanske inte det viktigaste i livet, speciellt inte när du är frisk och mår bra. Tänk om du vaknade upp en dag och fick veta att du inte hade så lång tid kvar att leva om du inte får den hjälp du behöver, och pengar är ett stort problem. Vad skulle du göra för att hjälpa till och rädda någon annans liv?

Jag har spenderat mycket av min tid på Jamaica det senaste åren, och har under den tiden lärt känna en hel del människor. En av dessa är dansaren Mundo Ravers från dansgruppen ”Ravers Clavers”. Mundo har under en längre tid behandlats för sjukdomen Fokal segmental glomeruloskleros, vilket är en sjukdom som angriper njurens filtreringssystem och orsakar allvarlig ärrbildning. Det är en av de många orsakerna till en sjukdom som kallas nefrotiskt syndrom, som inträffar när stora mängder protein läcker ut och i sin tur orsakar blod i urinen. Mundo har åkt in och ut på sjukhus under en längre tid och genomgår även behandlingar hemifrån, med rör i bröstet och armen under fyra timmar per tillfälle. Vanligtvis brukar han göra denna behandling 2-3 gånger per vecka, men nu har han inte råd att göra behandlingen så ofta som han behöver. Behandlingen har mycket hårda biverkningar, som i hans fall är glaukom i ögat och hjärtproblem. Hittills finns det inget botemedel för sjukdomen, så Mundo är i behov av att hitta en donator för en njurtransplantation.

Mundo försöker nu få hjälp från alla som vill hjälpa till att donera pengar till hans transplantation. Det handlar om så sjukt mycket pengar, pengar som få människor skulle ha råd med. Han har gått ut med detta till allmänheten, och jag hoppas verkligen att så många som möjligt göra det man kan för att rädda honom. Mundo är mycket omtyckt och har skapat en hel del ”stora steg” inom dancehalldans, och det finns många, framför allt dansare, som nu försöker göra vad de kan för att bidra med något.

Jag befinner mig just nu i New York, fortfarande lite smått jetlaggad. Om ungefär en timme ska jag åka och hålla en dancehallworkshop i Brooklyn, vilket ska blir riktig nice! Det som är extra nice är att alla pengar som kommer in kommer att gå direkt till Mundo. Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Som man säger i Jamaica ”every mickle mek a muckle”, många småsummor tillsammans blir en stor summa, allt räknas.

Alla förtjänar att leva ett friskt liv och alla har drömmar!

 

Vendela Blackout
Vendela Blackout

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.