Bekräftat fall av ebola i USA

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bekräftar nu att man via laboratorietester har kunnat fastställa att det första fallet av ebolasmitta nått USA. Den smittade personen ska ha kommit till Dallas, Texas, från Västafrika. Patienten hade inte symtom när denne lämnade Västafrika, utan ska ha utvecklat symptom ungefär fem dagar efter ankomsten till USA den 20 september.

Bild: CDC-Cynthia Goldsmith

Personen ska på eget bevåg ha sökt sjukhusvård vid Texas Health Presbytarian Hospital i Dallas efter att ha känt av symptom som överensstämmer med de för ebolasmitta. Med tanke på reseshistoriken togs patienten ifråga om hand och isolerades direkt, varpå man omgående skickade prover för analys.

CDC påpekar att det är stor skillnad på sjukvården i USA och i de delar av Afrika där ebolan just nu härjar. Folkhälsoinstituten och sjukvården i USA är väl förberedda för eventuella ebolafall och kan utan svårighet möta dessa. Däremot är det inte omöjligt att något eller några fler fall kan komma att dyka upp i anslutning till den smittade patienten.

Eftersom den smittade personen inte visade upp några symptom under sin flygresa till Dallas från Västafrika menar CDC att man inte behöver sätta övriga medpassagerare under kontroll. Ebola smittar först när sjukdomen brutit ut och symptom uppvisas.

Patienten hålls under fortsatt isolering och beslut kommer tas inom det närmsta om huruvida en flytt till annan klinik kommer att vara lämpligt.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.