Ebolautbrottet: De övergivna barnen

Ebolan fortsätter rasa i Västafrika och ännu verkar vi inte kunna se slutet på denna katastrof. Antalet dödsfall ökar hela tiden och enligt senaste siffrorna har vi nu passerat 7000 fall av misstänkta och bekräftat smittade, där 3330 av dessa har förlorat livet. Vi ser ett Västafrika som drabbas hårt på olika sätt, där infrastrukturen är starkt hotad man riskerar stora bakslag i de framsteg som gjorts i efterkrigstidens Sierra Leone och Liberia. Mitt i allt detta har vi de som drabbats allra hårdast. Barnen. Alla de barn som till följd av ebolans framfart lämnats föräldralösa.

Enligt preliminära beräkningar gjorda av UNICEF har minst 3700 barn i Guinea, Liberia och Sierra Leone förlorat ena eller båda av sina föräldrar sedan ebolautbrottets början. Många av dessa barn står nu helt utan familj, då kvarlevande släktingar inte vågar ta sig an barnen, på grund av rädsla för smitta.

Det är en ytterst ovanlig situation som dessa barn står inför, då det normala är att släktingar till föräldralösa barn tar hand om barnet, även om det i vissa fall kan handla om ekonomisk belastning man egentligen inte har råd med. Man hittar ett sätt att ha råd. Men dessa föräldralösa barn, som kommit av att föräldrar fallit offer under ebolan, erbjuds i de flesta fall inte denna möjlighet. De tas inte omhand – de lämnas övergivna och med en känsla av att vara oönskade.

Nästa månad hålls ett möte i Sierra Leone för att lyfta frågan kring dessa barns öde.

Foto: Giacomo Pirozzi/UNICEF

Manuel Fontaine, som är UNICEF:s regionchef för västra och centrala Afrika kom nyligen tillbaka från ett besök i Guinea, Liberia och Sierra Leone och berättade på organisationens hemsida om hur akut läget är för dessa barn och om vikten för dem att få uppmärksamhet och stöd. Det är en mycket tung situation för dessa barn som antingen tvingas se sina föräldrar isoleras och hålls bort från dem, eller också själva tvingas att gå in i isoleringsblocken tillsammans med en eller två av sina föräldrar.

Man oroar sig för att siffrorna gällande antalet drabbade barn just nu ökar markant och det talas om att antalet föräldralösa barn sannolikt kan komma att ha fördubblats till mitten av oktober.

Hos UNICEF lägger man just nu mycket resurser på att försöka stärka upp situationen för dessa barn. Man har lovat hjälpa regeringen i Liberia med ytterligare 400 socialarbetare med kunskap inom mental hälsa. Man vill hjälpa till i de drabbade områdena med att stärka familjerna och samhället, för att på så sätt kunna stötta de drabbade barnen, så att inte fler förkastas av samhället när deras föräldrar dött och släktingar sitter rädda med bortvända huvuden.

I Sierra Leone kommer man under kommande sex månader att utbilda mer än 2500 ebola-överlevare – som nu är immuna mot sjukdomen – i syftet att de sedan ska kunna ge vård och stöd till de barn som sitter i karantän på olika behandlingscentren.

Planerna för Guinea är att tillsammans med olika samarbetspartners kunna ge de ca 60 000 utsatta barnen och deras familjer psykosocialt stöd.

I övrigt jobbar UNICEF också med familjespårning i de drabbade länderna, och återförenar ensamma barn med sina familjer genom omfattande spårning länderna över. Just nu behövs mod, kreativitet och mycket mer resurser för UNICEF, för att de ska kunna fortsätta sitt livsviktiga arbete med att leda dessa barn ur denna fruktansvärda kris.

”Ebola förvandlar en grundläggande mänsklig reaktion, som den att trösta ett sjukt barn, till en potentiell dödsdom”, säger Fontaine.

UNICEF har vädjat om ekonomisk hjälp om ett belopp på 200 miljoner dollar för att kunna möta det akuta behovet i hela den drabbade regionen. Hittills har de bara mottagit en fjärdedel av beloppet.

 

Källa: UNICEF, BBC
Huvudbild: Commons – Intsamaritan

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

En tanke på “Ebolautbrottet: De övergivna barnen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.