Djupt djurplågade djur

Som jag skrev i min förra krönika är aspekterna på halalmat så många att vi behöver desarmera dem en och en.

Jag börjar med den svåraste: djurplågeriet.

Det första vi behöver rätta till är att halal inte är namnet på en slaktmetod. Detta är självklart för alla muslimer och alla med kunskap om islam, men ganska okänt för många andra. Halal betyder kort och gott ”tillåtet”. Motsatsen är haraam, som är otillåtet. Otillåtet är till exempel gris- och hundkött, blod och alkohol.

Foto: Fatou Touray, thegambia.nu
Foto: Fatou Touray, thegambia.nu

Halalmat kan alltså vara allt från äpplen till sardiner, utan att fördenskull omfattas av halalslakt.

Eller ‘dhabihah’, som är det korrekta ordet för halalslakt.

Dhabihah omfattar en rad manövrar, som många gånger egentligen handlar om att visa respekt för djuret. Bland annat ska slaktaren se till att djuret slipper se andra djur dö, eller andra döda djur. Slaktaren ska också se djuret i ögonen.

Sedan ska djuret vändas mot Mecka, och slaktaren, som måste vara muslim, ska säga ”Bismillah”, som en välsignelse.

Sedan ska djuret skäktas, det vill säga blodas av.

Förutom bönen och Mecka gäller samma slaktmetod för judiskt koscher-kött.

Muslimer och judar är inte, tvärtemot vad som ofta påstås, exceptionella djurplågare, utan köper du kött från ett fattigt land är det stor risk att det är skäktat.

Tänk på det, när du väljer brasilianskt kött för att det svenska känns för dyrt.

”Skrika som en stucken gris”, säger vi ibland, och syftar då på ljuden från en gris som fått halspulsådern avskuren och skrek för att den höll på att dö. Ett ljud de flesta av våra förfäder hört många gånger. Skäktning, med andra ord.

Foto: Fatou Touray, thegambia.nu
Foto: Fatou Touray, thegambia.nu

Och vad tänker du att ”The Silence of the Lambs” var? Jo tystnaden när slakten upphört, och anledningen till att det inte var tyst innan tystnaden uppstod var att djurens halsar skars av, utan att de först bedövades. Uppenbarligen. För hade de bedövats hade det ju varit tyst hela tiden.

Normalt är det ett dåligt försvar att hänvisa till andra som lika goda kålsupare, men i det här fallet är det mycket befogat, för det är få skrönor som är så vitt spridda som den om halalslakt som något exceptionellt.

 

Så.

Alla däggdjur slaktas genom att blodas av.

Vi tar det igen: Alla däggdjur slaktas genom att blodas av.

Alla höns slaktas normalt genom att halsen skärs av.

Det är ingen skillnad på halalslakt, eller övrig slakt i Sverige, vad gäller slaktmetod, om vi undantar ”bismillah” och tittandet i ögonen och vändandet mot Mecka.

 

Det är däremot en stor skillnad i slaktmetod mellan olika länder.

Det som skiljer slaktmetoder åt är huruvida de först bedövas av en bultpistol eller genom att klubbas eller inte bedövas alls. Eller genom elbedövning, som är vanligast i fallet fjäderfä.

Klubbning är så att säga budgetmetoden i fattigare länder. Man tager en stor klubba och bonkar oxen i pannan.

Tror du mig inte? Läs jordbruksverkets definition av slakt. ”Slakt innebär att djuret avlivas genom avblodning. I Sverige krävs alltid bedövning före avblodning. Djur avlivas genom slakt främst för att bli livsmedel. ”

 

Skärmavbild 2014-10-04 kl. 10.53.51

Djurplågeri vid slakt finns däremot i tredje världen. Där har man inte råd med bultpistoler, och ofta inte tid eller kunskap nog att klubba djuren innan halsen skärs av. Det gäller förstås särskilt mellanstora djur, som får och getter, som det går att hålla fast de sprattlar.

Djurplågeri hänger alltså tätt ihop med övrig nöd. Bekämpa fattigdomen, och djuren får det också bättre.

Djurplågeri finns också på närmare håll, där man inte alls är fattiga. Inom EU, till exempel.

Vi i Sverige tillsammans med Norge är nämligen världsbäst på djurskydd. Våra regler är den tuffaste ribban.

Jag tänker inte skriva om fastlåsta grisar och höns som aldrig får röra sig, eller om djurtransporter där benen bryts och ögon petas ut på djuren. Du har nog sett bilderna eller klippen.

Jag nöjer mig med att konstatera att även inom EU finns mycket att göra.

Sedan ska sägas att det finns vissa åtskilliga EU-länder som av outgrundliga skäl utnyttjar ett undantag i EUs förordning för att tillåta skäktning utan bedövning för muslimer och judar. För detta finns inget försvar. Det är ytterst få inriktningar av islam och judendom som inte godtar bedövning, och detta
fåtal religionsutövare finns det ingen anledning att böja sig för.
De kan gott bli vegetarianer.

 

I februari år 1993 åt jag min sista tugga kött någonsin. Den allt överskuggande anledningen till min vegetarianism var då och förblir än idag att jag inte vill vara en del av något djurplågeri alls. Jag skulle inte skriva krönikor där jag försvarar något som går emot mitt engagemang för att alla djur ska ha det så bra som möjligt.

Och jag hoppas nu att jag har varit tydlig:

Svenskt kött är bäst ur djurskyddshänseende, och det gäller helt oavsett om det är halalmärkt eller inte.

Europeiskt kött kan vara OK, beroende på varifrån det kommer.

Kött från tredje världen bör undvikas, om du värnar om djurens bästa.

 

Foto: Fatou Touray, thegambia.nu
Foto: Fatou Touray, thegambia.nu

Men när nationalisterna spinner loss i halaldebatten spelar förstås inte sådant trams som fakta någon roll. Det viktiga är ju inte djuren alls, utan att muslimer trakasseras. Och då är dock att tankefiguren om djurplågeriet central. Människor måste invaggas i en tro om att även svenskt halalkött är djurplågeri för att ställa upp på dumheterna.

 

Men låt oss göra ett tankeexperiment.

Många muslimer är sekulariserade och bryr sig inte om halal alls.

Andra, kanske så många som hundratusen, är nöjda med svenskt halalslaktat kött.

Vad tror du händer om vi gör som SD kräver, och slutar med vår halalslakt i Sverige?

Tror du dessa hundratusen blir vegetarianer?

 

Den som verkligen bryr sig om djur gör följande:

  1. Slutar ifrågasätta svenskt halalkött, och lobbar, jobbar, kämpar för ett bättre djurskydd i hela EU, och gärna även resten av världen. Det är där vi ska lägga krutet.
  2. Pratar med kommun- och landstingspolitiker om att köpa kött enligt svensk standard. Nej, inom EU får man inte kräva att köttet ska vara svenskt. Det är något som verkligen retar nationalisterna, men det är ganska naturligt egentligen. Hela tanken med EU bygger på fri rörlighet. Däremot får man ställa krav på hur djuret har levat och dött. Genom att kräva svensk standard bidrar vi till att underminera för de som låser fast djuren, överanvänder antibiotika eller slaktar utan bedövning.
  3. Hjälper till att styra om opinionen till en meningsfull debatt om djurskydd.
  4. Köper svenskt!
Helena Trotzenfeldt
Helena Trotzenfeldt

One thought on “Djupt djurplågade djur”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s