Hon räddade sin ebolasmittade familj på egen hand

Fatu Kekula, en kvinna i Liberia, vars pappa insjuknade i ebola och sedan smittade hennes mamma, syster och lilla kusin. Hon vårdade de hemma, och lyckades rädda alla utom den lilla kusinen, med hjälp av en hemmagjord skyddsdräkt.

Soppåsar, stövlar, en regnkappa, fyra handskar och en mask använde Fatu för att skydda sin kropp medan hon behandlade sin sjuka familj mot ebola.

Skärmbild, CNN nyheter
Skärmbild, CNN nyheter

Det hela började när Fatu tog sin pappa till sjukhuset i hemstaden Kakata, på grund av stegrande blodtryck, den 27 juni. En säng var ledig eftersom en man just avlidit, dock visste ingen att mannen avlidit av ebola och Fatus pappa smittades ganska omgående. Han led av hög feber och diarré. Sjukhuset var dock tvungna att stänga ner på grund av att sjuksköterskorna avled en efter en av smittan. Sökandet efter ett nytt sjukhus tog fart, men ingen hade någon sjukhussäng att erbjuda och till slut fick Fatu ta hem sin far och vårda honom i hemmet.

Väl hemma smittade pappan resterande medlemmar i familjen och Fatu, som har ett år kvar till hon blir färdig sjuksköterska, blev tvungen att ta hand om alla med hjälp av husdoktorn, som guidade henne genom telefon eftersom han vägrade komma i närheten av deras hem. Hon matade dem, gav dem sina mediciner som hon fått från en lokal klinik och hjälpte dem med sina dagliga behov under två veckors tid.

Fatu lyckades rädda alla utom sin 14-åriga kusin, vilket gör att dödligheten hemma hos henne slutar på endast 25 %, där det aktuella utbrottets dödlighet egentligen beräknas ligga på närmare 70 %. Därmed hyllas hennes metod och håller nu på att läras ut till andra personer i Västafrika i hopp om att fler liv kan räddas i denna ebolaepidemin. Hon har även korats till “Dagens coola kvinna” på Facebook. Fatu berättar för CNN;

– Jag grät många gånger. Jag sa “Gud, säger du till mig att jag kommer förlora hela min familj”

Fatus pappa är mycket stolt över henne och söker nu stipendier för henne så att hon ska ha möjlighet att avsluta sin sjuksköterskeutbildning.

– Jag är säker på att hon kommer bli en stor person i Liberia, säger pappan till CNN.

 

Källa: CNN

 

Hawa Sallah
Hawa Sallah

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.