Två nigerianska skolflickor har vunnit ett vetenskapspris för en kur mot dålig andedräkt

Skolflickorna Eveshorhema Samuel-Alli och Ibukunoluwa Ruth Oladeinde, som representerade Nigeria vid en Internationell Vetenskapstävling i USA nyligen slog sina medtävlande och vann första pris (Life science award) som var på 1000 dollar. Eveshorhema och Ibukunoluwa tävlade i segmentet som kallas för ”Medicine and Health Science” där deras upptäckt är en kur mot dålig andedräkt. Dom unga vetenskapskvinnorna, endast 14 år gamla, har genom sitt stordåd blivit idoler för många nigerianska tjejer.

Valnötter Foto: Kiqi D Minteh, thegambia.nu
Valnötter Foto: Kiqi D Minteh, thegambia.nu

När Samuel-Alli berättade om hur idén till ”Walnut: Sustainable Solution to Halitosis” (Valnöt, en hållbar lösning mot dålig andedräkt) kom till henne vid en skolresa till en avlägsen del av Nigeria där byborna bjöd dem på valnötter som godis. Hon vaknade upp på morgonen och hennes andedräkt var fräsch utan att hon hade borstat tänderna. Och då mindes hon att hon hade ätit valnötter på kvällen innan hon gick och lade sig. För att testa att det verkligen var valnötterna som gjort susen, så åt hon samma kväll valnötter och resultatet var detsamma.

För att vetenskapligt säkerställa sitt resultat använde man 35 volontärer som bestod av skolkamrater och familjemedlemmar. Försökspersonerna fick prova olika produkter som flickorna tillverkade, valnötstuggummi och valnöts-munskölj. Den tredje gruppen gavs hela valnötter att äta. Under försöksperioden fick inte försökspersonerna borsta tänderna för att inte störa experimentet. För att visualisera effekten fick försökspersonerna blåsa bubblor i en lösning av bly-tri-oxo-nitrat som färgas svart när utandningsluften innehöll bakterier. Kontrollgruppen som inte ätit eller inmundigat några valnötsprodukter, var de enda vars vätska färgades svart. Medan ‘Valnötsgruppens’ olika medlemmars luft inte innehöll bakterier.

Slutsatsen blev att det var alkaloider, oljesyra och tanniner i den afrikanska valnöten som måste döda många av de illaluktande bakterierna och gav en ren och odörfri mun. Förutom att ta bort den dåliga andedräkten så fick man också veta att valnöten har många andra goda egenskaper, däribland att den innehåller mycket antioxidanter och även verkar cancerhämmande.

 

Anders Sporring
Anders Sporring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.