Gränslös Juridik : Min man är papperslös. Får han stanna i Sverige om jag blir gravid?

Fråga: Min man har inga papper i Sverige. Vi har inte ett registrerat äktenskap. Han har inte heller några ID-handlingar. Jag är svensk medborgare. Vi har hört att om vi får barn tillsammans kan han få uppehållstillstånd utan att behöva lämna Sverige, stämmer det? Och vad gäller om han bor illegalt i ett annat EU-land än Sverige och vill komma hit? Hjälper det om jag blir gravid?

 

Svar: Det är omöjligt att ge ett generellt svar på frågan om ett gemensamt barn kan ge ett uppehållstillstånd. Grundregeln är (som ni säkert redan vet) att den som vill ansöka om uppehållstillstånd i Sverige alltid måste göra det antingen från sitt hemland eller i ett land där han eller hon har laglig rätt att vistas. Redan här kan ni stöta på problem eftersom din man inte har uppehållstillstånd och inte heller är asylsökande.

Det första och bästa rådet jag kan ge er är därför att ni måste försöka se till att en ansökan om uppehållstillstånd kan göras med en legal vistelse i ansökningslandet som grund. Detta kan uppnås till exempel om din man är asylsökande, eller om han gör sin ansökan direkt i Sverige efter att ha rest in i landet med en giltig visering.

Enligt de nya regler som började gälla sommaren 2014 ska det nu vara lättare att få uppehållstillstånd för en person som har ett barn tillsammans med en svensk medborgare eller med en person som har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Men, transportsträckan dit kan ändå vara rätt lång. De nya reglerna har inte prövats tillräckligt för att det ska gå att dra några långtgående slutsatser om att ett barn är en garanti för att få stanna. Varje fall bedöms också individuellt av Migrationsverket.

Det finns också en rad olika grundläggande villkor som måste vara uppfyllda för att det överhuvudtaget ska vara möjligt att ansöka om uppehållstillstånd med ett gemensamt barn som främsta grund. Jag ska försöka räkna upp det viktigaste ni behöver lösa i detta hinderlopp.

 

  1. Det första hindret är vårdnadsfrågan.

Den som söker uppehållstillstånd i Sverige med gemensamt barn som främsta grund måste ha en juridiskt giltig gemensam vårdnad om barnet och den andra föräldern måste ha rätt att bo i Sverige, det vill säga medföräldern måste vara antingen en svensk medborgare eller en person som har permanent uppehållstillstånd.

Ett juridiskt giltigt beslut om vårdnaden kan, om ni inte är gifta när barnet föds, antingen tas i domstol eller genom familjerätten i kommunen i samband med att faderskapet erkänns. Är ni gifta med varandra och äktenskapet är registrerat av folkbokföringen när barnet föds, så har ni automatiskt gemensam vårdnad om barnet och din make räknas automatiskt som barnets pappa.

 

  1. Detta leder oss fram till det andra hindret, som är identitetsfrågan.

För att två personer överhuvudtaget ska kunna gifta sig med varandra, eller ansöka om gemensam vårdnad i domstol eller genom familjerätten, krävs att bägge har giltiga ID-handlingar. För att kunna ingå och registrera ett äktenskap krävs dessutom att parterna kan visa att de inte är gifta på annat håll. Detta sker lämpligast genom att bägge begär bevis från sina länders respektive folkbokföringsregister om att de är ogifta. Själva den formella hindersprövningen hos Skatteverket brukar ta omkring fyra veckor.

Även för att kunna få en ansökan om uppehållstillstånd beviljad krävs som grundregel att personen har giltiga ID-handlingar. Det finns visserligen en möjlighet att med hjälp av DNA-test ta reda på om till exempel en påstådd pappa verkligen är far till ett barn. Men efter ett beviljat och positivt DNA-test behövs ju ändå identitetsfrågan klaras ut. Kommer då personen från ett land där det normalt sett ska vara möjligt att få fram ID-handlingar kan det innebära ett avslag på ansökan om sådana inte finns.

 

  1. Det tredje hindret är ert eget – tidsfaktorn.

Din man kan inte ansöka om uppehållstillstånd förrän barnet är fött. Du måste alltså gå igenom en nio månader lång graviditet och därefter en förlossning, hela tiden med vetskapen om att din partner kan komma att utvisas innan barnet föds och att det kan ta lång tid innan ni återförenas.

Efter att barnet är fött följer också flera legala processer. Ni måste kunna bevisa att barnet är ert gemensamma. Ni måste kunna bevisa era identiteter. Ni måste också leva med risken för ett avslag på begäran om uppehållstillstånd. Det kan bli många turer fram och tillbaka med överklaganden och beslut, där ni kan komma att kastas mellan hopp och förtvivlan under flera år. Detta måste ni båda ta med i beräkningen.

Har du ett nätverk av andra personer som är beredda att stötta dig om din man inte finns där? Klarar du att leva med den oro som kan bli följden om ni inte går iland med era planer, vilken än orsaken är, och din man kanske måste göra ansökan från sitt hemland? Klarar du att ensam ta hand om en bebis och allt det ekonomiska, praktiska och rent mänskliga om han inte kan vara en fungerande medförälder? Klarar du av situationen om det skulle visa sig att barnet har en funktionsnedsättning eller kanske har någon sjukdom som kräver mycket av dig i form av omvårdnad?

Var oerhört realistiska och tänk inte bara med hjärtat utan också praktiskt, eftersom det ni funderar över att göra kan innebära många år av väntan, oro och psykisk press på alla inblandade, inklusive så småningom ert eller era gemensamma barn. Det kräver styrka, kunskap, distans till att det inte är personligt utan handlar om regler och förordningar som utgör hinder att passera och framför allt kräver det att man är mentalt förberedd på detta.

 

Aminta Merete
Aminta Merete

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s