Hvad vill Sverigedemokraterna?

”Hvad vil Sosial-Demokraterna?”, frågade sig August Palm i det första talet om socialdemokratin i Sveriges historia. Och det är en relevant fråga. Partier vill ju egentligen ingenting annat än det de styrande vill, och vilka de är varierar ju alltid.

Det är svårt att regera länge, eftersom väljare ju vet precis vad regeringspartiet eller -partierna vill, medan man bara kan gissa om oppositionen. Ju längre bort från makten ett parti står, desto mer otydlig bild har väljarna av vad de vill, och desto större chans att den som är missnöjd med hur Sverige sköts ska hitta något trevligt hos det avlägsna partiet.

Det var länge medias och politikernas strategi att hålla Sverigedemokraterna borta från svensk politik genom att tiga ihjäl dem, vilket jag i vadvardetjagsa-anda vill påpeka att jag var emot redan innan de kom in i Riksdagen. Sedan började man med samma iver kalla dem nazister och demonisera dem, vilket också är trubbigt, för det funkar bara så länge de inte får komma till tals.

Björn Söder Foto: Fatou Touray, thegambia.nu
Björn Söder Foto: Fatou Touray, thegambia.nu

Sverigedemokraterna har dels städat ordentligt i alla officiella dokument, och dels gjort en gigantisk historierevision de sista åren. De har nu aldrig varit nynazister – trots fotobevis med Björn Söder själv, och de har aldrig varit rasister – trots att de idag ledande politikerna gick med i ett parti som ville förbjuda utomeuropeiska adoptioner för att hålla den svenska rasen vit och ren. De kan absolut inte begripa hur Avpixlat kan kallas rasistiskt, och det faktum att politiker på politiker på politiker avslöjats ha skrivit grova rasistiska inlägg är egentligen Expressens fel, och lösningen är inte att vara tacksam över att detta uppdagats utan att bojkotta kvällspressen.

Sverigedemokraterna bönar och ber om att få bli ett parti ”som alla andra”, men jag tror inte de egentligen vill det, för den egna politiken är full av hål.

Jag har alltid varit för en hårdare granskning av Sverigedemokraterna, istället för antingen tystnad eller rasistanklagelser följt av vuvuzelor.

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: Sverigedemokraterna är djupt splittrade. Häromdagen gick en kvinna ur en SD-grupp, för hon var minsann exsosse, och ville inte höra på alla allianskramare som hon tyckte dominerade gruppen. Hon ville ha en röd SD-grupp istället. En sorts ”nationalistisk socialism”, kanske. Host

Fatou Touray, thegambia.nu
Fatou Touray, thegambia.nu

Men den kanske djupaste sprickan går inte mellan röda och blå nationalister, utan mellan dem som ställer upp på den mycket modesta förändringsbild partiledningen och partiprogrammet idag säljer in: ”Vi vill bara minska invandringen så vi kan ta hand om dem som är här, men vi har inget emot invandrare, och alla som redan är här får stanna”, och de som utgår från att partiet bara kör den stilen som en fasad. Så fort man verkligen kommit till makten ska alla invandrare som ”inte sköter sig” slängas ut. Vad ”inte sköter sig” betyder vet vi inte riktigt. Vi vet bara att en invandrare ska leva som en svensk, äta svensk mat, aldrig prata något annat språk än svenska, vara tacksamma, jobba och aldrig vara sjukskriven eller arbetslös. Inga parkeringsböter, och dessutom får man aldrig ha någon annan åsikt än att sverigedemokraterna är bäst. Sådana invandrare får stanna. Om de inte är muslimer förstås. Men annars. Européer, ostasiater och nordamerikaner går bra. Européer och nordamerikaner är som vi, och ostasiater ”jobbar hårt och klagar inte”, brukar det heta i inlägg och kommentarer.

När Sverigedemokraterna med Åkesson i spetsen rensat ut judehatarna ur partiet var den återstående lilla gruppen ganska homogen, men för att växa var partiet tvungna att polera fasaden. För varje steg han tog mot rumsrenhet växte gruppen som kunde tänka sig rösta på honom. En förvirrad omvärld hängde inte med. ”Ni är rasister”, fortsatte man ropa, men nu hade SD städat så rent att förutom vissa mer fluffiga formuleringar, öppna för tolkning, som att invandrare ska ”assimileras” och inte integreras, var det helt rent. Och SD slår ut med armarna: ”Vaddå rasister? Vi? Var? Peka var det står! Vi rår inte för att våra medlemmar är rasister. Vi rår inte för att våra politiker är rasister. Vi har nolltolerans. Det har ingen annan. Haha, vi är bättre än andra till och med.”

Expo har förstås längre minne. De har skrivit SDs vitbok, för den som vill läsa på.

Att botanisera i sverigedemokratiska grupper är rätt spännande läsning. Rätt ofta skriver någon ”en riktig Sverigedemokrat är inte rasist”, medan andra svarar att ”det är inte rasistiskt att tycka att vi ska vara vita i Sverige”, och så håller det på så där.

För att kunna hålla ihop sin spretiga anhängarflock behöver Sverigedemokraterna att de interna grupperna få behålla sin syn på vad partiet är. Därför är de rätt ovilliga att svara på frågor de vet splittrar deras anhängare.

Jag ställde, i samband med min ”halalforskning”, en fråga till SD. Jag ställde den fem gånger, och fick totalt två identiska svar, som inte besvarade frågan.

Den enkla sanningen, som vi alla vet, är att halalslakt i Sverige är helt identisk med övrig slakt.

Frågeställningen var därför: ”Vill ni, eller vill ni inte, ändra något i de svenska reglerna för halalslakt?”. Nu kan det förstås vara ren inkompetens hos partikansliet som gjorde att jag inte fick något svar, men förmodligen handlar det mer om att de verkligen inte vill svara. För bland de upprörda halalmotståndarna finns en tydlig illusion av att partiet självklart kommer att förbjuda all halalslakt så fort de kan, och SD vill knappast lyfta dem ur den utopin.

Det är bra att Sverigedemokraternas representanter granskas, och även deras historia, men långt mycket mer effektivt är att slå in kilar mellan deras väljargrupper genom att helt enkelt fråga dem vad de vill.

===

”Från: Helena Trotzenfeldt

Skickat: den 5 oktober 2014 11:53

Till: info@sverigedemokraterna.se

Ämne: Halalslakt

Hej!

Jag skriver för en webbtidning vid namn The Gambia.

Jag undrar om ni vill riva upp tillåtandet av halalslakt i Sverige, såsom den bedrivs i enlighet med Jordbruksverkets normer idag, eller om ni tycker slaktmetoden kan finnas kvar.

Jag hittar inget om detta i era dokument.

===

On 14-10-07 09:12 , ”Lena Lekandersson” wrote:

Hej,

Vår ståndpunkt är att slaktmetoderna ska utgå från vad som är bäst för djuret. Att låta religiösa påbud styra hur djur ska slaktas är i grunden orimligt. Principen vad gäller slakt måste vara att metoden ska vara så väl snabb som smärtfri. All slakt utan bedövning ska därmed vara förbjudet.

Önskar dig en fortsatt trevlig dag!

Med vänlig hälsning,

Sverigedemokraternas partikansli

===

On 14-10-07 09:19 , ”Helena Trotzenfeldt” wrote:

Hej!

Tack för svar.

Min fråga är: Vill ni ändra något i de principer som gäller för halal- eller koscherslakt i Sverige idag?

För det du skriver nedan gäller ju redan, så det jag läser in i din text är att ni är nöjda med dagens regelverk och inte har för avsikt att driva någon förändring. Kan du bekräfta det?

Hälsningar,

/Helena

===

On 14-10-08 07:06 , ”Helena Trotzenfeldt” wrote:

Hej igen!

Saknar svar. Jättetacksam om ni kan bekräfta min slutsats nedan, dvs att ni inte vill se någon förändring av dagens regler.

Hälsningar,

/Helena

===

Från: Helena Trotzenfeldt

Skickat: den 10 oktober 2014 09:00

Till: Lena Lekandersson

Ämne: Re: SV: Halalslakt

Hej!

Frågar igen, ifall ni missade förra och förrförra mailet.

Hälsningar,

/Helena

===

On 14-10-10 10:25 , ”Lena Lekandersson” wrote:

Hej,

Vår ståndpunkt är att slaktmetoderna ska utgå från vad som är bäst för djuret. Att låta religiösa påbud styra hur djur ska slaktas är i grundenorimligt. Principen vad gäller slakt måste vara att metoden ska vara så väl snabb som smärtfri. All slakt utan bedövning ska därmed vara förbjudet.

Önskar dig en fortsatt trevlig dag!

Med vänlig hälsning,

Sverigedemokraternas partikansli

===

Hej!

Ja, det skrev du från början. Längst ner. Men så är det ju redan idag, och den ståndpunkten har ni gemensam med samtliga partier.

Min fråga är ”kan du bekräfta att ni INTE vill ändra något gällande dagens regler för halalslakt?”

Bara ”ja” eller ”nej” vore kanon. Det är nu mitt femte email till er utan svar, och jag behöver verkligen veta.

Hälsningar,

/Helena”

Helena Trotzenfeldt
Helena Trotzenfeldt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.