Allt du behöver veta om kemiska rakpermanenter (relaxers) – Del 2

”Lye” eller ”No Lye” – Natriumhydroxid är den starkaste typen av huvudkemikalie som används i vissa kemiska relaxers eftersom det ger den mest långvarig och dramatiska effekten. Detta är samma natriumhydroxid som finns i starka rengöringsmedel, vilket visar styrkan i denna kemikalie.

No-Lye-rakpermanent- Foto: Marijayne Njie/ Afropé.se
No-Lye-rakpermanent- Foto: Marijayne Njie/ Afropé.se

Detta är vad som används i produkter som benämns ”Lye relaxers”. Styrkan varierar från en pH-faktor av 10 till 14 och ju högre pH desto snabbare uträtning av håret, men också mer potentiell skada.

Guanidine magnesiumhydroxid är den andra gemensamma, alternativa kemikalie som används i rakpermanenter idag. Detta är de som kallas ”No-Lye relaxers”.

Denna etikett kan vara missvisande för vissa, då det inte innebär att det inte finns några starka kemikalier i produkten, eller att de kemikalier som används på något sätt är mindre potentiellt skadliga. Folk har felaktigt trott att ”no-lay relaxers” innebär att de är helt utan skadliga kemikalier och att alla bekymmer som hade kunnat uppstå direkt har avlägsnats.

Även om denna typ av kemisk rakpermanent kan vara mindre skadliga än dess motsvarighet, bör håret och hårbotten vara i toppskick innan behandling med denna typ. Innan och efter en permanentbehandling kräver ditt hår en vårdande hårkur i form av balsam-/intensivbalsambehandling. Beslutet att permaneta håret kräver mycket eftertänksamhet och verkligen ett engagemang för sunda hårvårdsbehandlingar.

Saker alla behöver veta innan man permanentar håret:

– Både ”Lay-” och ”No Lay-rakpermanenter” innehåller mycket starka kemikalier, som fungerar på samma sätt genom att ändra den grundläggande strukturen i hårstrået.

– Kemikalierna penetrerar in i hårstrået och lossar det naturliga hårets textur. Hårstråets inre uppbyggnad är inte bara det som gör håret lockigt, det ger även håret styrka och elasticitet. När en permanent behandlingsprocess utförs är allt detta omöjligt att återställa.

– Rakpermanenten ger den önskade effekten av ”rakare” hår, samtidigt lämnas håret svagt, extremt känsligt, lättare att brytas av och ibland med ytterligare skador.

– Man måste hålla i minnet att rakpermanenter inte hjälper håret, utan faktiskt bryter ner håret. Så genom att applicera kemikalier i håret, även om det är för att uppnå en önskad effekt, kan det aldrig riktigt vara till nytta för ditt hårs hälsa.

På grund av detta rekommenderas därför först starkt:

– Att permanent endast tillämpas under ledning av en professionell med erfarenhet och tidigare lyckade behandlingar i sin historia.

– Att personen som behandlas har en frisk hårbotten, då detta minskar risken för att problem uppstår. Relaxers/rakpermanent ska aldrig appliceras på redan skadat hår, eller på någon som har haft hårbottenskador.

– Att även om ditt barn kanske vill ha de frisyrer som de ser på vuxna eller andra ungdomar, så bör du som förälder allvarligt överväga att inte använda dessa starka kemikalier till unga hår, på grund av den potentiella skada som kan hålla en livstid om det missbrukas. Det är inte nödvändigt att tillämpa någon kemisk produkt till unga hår.

– Att absolut inte överbehandla. Överdriven användning av relaxer/rakpermanent på håret, eller applicering på den delen av håret som redan behandlats, är det mest typiska missbruket av dessa kemikalier.

– Att ”Toch up” görs efter 6-8 veckor, eller mer, efter föregående behandling, beroende på graden av hårväxt och hårets välmående.

– Att vänta med kemisk hårfärg minst 2-4 veckor efter att ha permanentat ditt hår. Detta är standard.

Ju fler kemikalier som används i håret desto större är risken för skador och håravfall.

I del 3 av denna serie om permanent och kemikalier går vi igenom vad som händer efter, om du nu bestämt dig för att ändå permanenta ditt hår. Hur bör du gå tillväga?

Marian Marijayne Njie
Marian Marijayne Njie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.