Mali på väg att friskförklaras från ebola

Mali rapporterar nu att landet inte längre har några ebolasmittade personer. Hälsoministeriet i landet säger att man under gårdagen kunnat skriva ut den sista ebolasmittade patienten från sjukhus.

Sex personer har dött av feberviruset och två har tillfrisknat efter att en tvåårig liten flicka, i oktober, burit viruset in i landet från angränsande Guinea.

Oron för att smittan skulle ta fart och spridas så som i grannländerna Guinea, Liberia och Sierra Leone var överhängande. Men precis som Nigeria och Senegal har Mali visat prov på god kunskap och insikt kring smittan, och man har därför lyckats isolera och stoppa spridning av viruset. Förebyggande åtgärder som kunnat tas i de länder som drabbats först senare än den hårt drabbade trion (Liberia, Sierra Leone och Guinea), visar hur viktigt det är med information, fungerande sjukvård, resurser och kunskap.

– Det finns inte längre några ebolasmittade personer i Mali, säger hälsoministeriets talesperson Markatié Daou till Reuters.

Mali kan ännu inte förklaras fritt från ebola då man inväntar de obligatoriska 42 dagarna (två inkubationstider) som måste passera från sista tillfrisknande patient. Senegal och Nigeria är två sedan tidigare friskförklarade länder.

 

Kiqi Dumbuya
Kiqi Dumbuya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.