Krönika: HUR påverkar det DIG vad en kvinna har på sig?

Genom att ofta byta land, kultur och umgänge mellan Gambia och Sverige så är det något som ofta gör sig tydligt-åsikter om ens kläder. Jag skulle inte kunna säga att det är mer påtagligt i något av länderna, men det uttrycker sig på olika sätt.

Det som definitivt är gemensamt är att det handlar om tjejens kläder och jag personligen har inte hört någon kommentar att en killes kläder skulle anspela för mycket på sex. Så svara mig snälla. Varför är det så viktigt att markera att kvinnans kropp reflekterar sex. Jo, för att du ser kvinnokroppen som ett sexobjekt och inte som en människa som du skall respektera precis som vilken annan människa, oavsett attribut.

Ju äldre jag blir desto tydligare märker jag att många gärna vill ha en åsikt om vad en har på sig. Här i Gambia har jag hört kommentarer mellan par, att TJEJENS kläder är olämpliga, eller att de visar för mycket, men inte vice versa. Men det är inte bara här. Även i Sverige kan tjejer få kommentarer som ”gillar din kille att du har på dig det där?”. Det är alltså i båda länderna som jag finner att tjejens outfit på något vis skulle påverka pojkvännens liv, men också sitt egna. Jag har ännu en fråga och tro mig, jag kommer fråga tills du inser det rätta svaret – att en äger sin egen kropp och att ingen annan kan definiera en. HUR påverkar det DIG, som (relativt) vuxen person, vad en kvinna/flickvän/fru har på sig?

En del män verkar älska att hitta saker som de kan kontrollera på ett smygande, eller ett väldigt uppenbart sätt – detta gäller även killar mot kvinnor. Jag refererar inte endast till pojkvänner eller makar här, utan allmänt så. Men också tjejer. En anledning som jag tror ligger bakom att tjejer ofta kommenterar andra tjejers kläder på ett nedvärderande sätt, är definitivt den patriarkaliska värld vi lever i. Genom olika umgängen, skola och arbetsplatser, så finns det en skarp övergripande bild på hur kvinnor ska bete sig och därmed också hur vi skall vara klädda.

Bild: Fatou Touray/Afropé.se
Bild: Fatou Touray/Afropé.se

Det finns absolut ingen anledning till att en ska ändra klädstil för att en är i ett förhållande. Visst kan det kännas förlegat att skriva om detta ämne, men eftersom att jag märker så tydligt att det fortfarande genomsyrar många förhållanden och även tjejers agerande gentemot varandra så var jag tvungen. Det jag vill komma fram till är att det gör mig så otroligt frustrerad att folk verkar ha som enda hobby att kritisera kvinnor för vad de har på sig och sedan nedvärdera dem. Men grejen är såhär, vad ni än säger, hur mycket ni än försöker, så hoppas jag att ni, mina systrar, aldrig låter någon begränsa er.

 

Ida Isatou Svenungsson
Ida Isatou Svenungsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.