Restips: Förebyggande behandling mot malaria

Malarone. Foto: TheGambia.nu
Malarone. Foto: TheGambia.nu

En vistelse i Västafrika kan vara en fantastisk upplevelse på många sätt, men för att verkligen kunna njuta av sin resa är det viktigt att vara väl förberedd redan på hemmaplan. Att ha sett över sina vaccinationer och plockat ihop ett reseapotek redan innan resan kan därför vara en bra idé. Allra viktigast är kanske förebyggande behandling mot malaria, så kallade malariaprofylax.

Tidigare stod valet mellan Lariam och Malarone, de två malariaprofylax som erbjöds i Sverige. Men i och med att patentet på Malarone nu gått ut har marknaden öppnats upp för kopior, och priset har sjunkit.

Lariam tas vanligen en gång i veckan med start en till tre veckor innan avresa (följ läkares ordination) och fortsätts att tas ytterligare fyra veckor efter hemkomst. Priset per tablett är cirka 27 kronor och för en två veckors semester blir kostnaden cirka 240 kronor. Vissa upplever relativt starka biverkningar av denna medicin och det kan därför vara en bra idé att testa medicinen innan man åker, för att upptäcka eventuella biverkningar.

Sedan patentet på Malarone gick ut har ytterligare två läkemedel med samma beståndsdelar dykt upp på marknaden, Horisto och Malastad. Denna typ av läkemedel tas vanligen varje dag med start ett dygn innan avresa och ytterligare sju dagar efter hemkomst. Här går det dock att spara pengar, då Malarone kostar cirka 28,50 kronor per tablett medan Horisto och Malastad kostar cirka 18 kronor per tablett. På en två veckor lång semester kan man därför spara in cirka 230 kronor genom att välja de billigare alternativen Horisto eller Malastad framför originalet Malarone. Även för denna typ av läkemedel förekommer biverkningar som man ska vara uppmärksam på.

Förutom att behandla med ovanstående läkemedel för att förebygga rekommenderas det att man försöker undvika myggorna så gott det går. Detta genom att bära täckande kläder kvälls- och nattetid, använda myggolja/kräm samt försöka hålla sovrummet fritt från mygg. Myggolja/kräm kan köpas även på de flesta resmål och i Gambia finns märket Autan på i princip alla supermarkets, och skyddar bra mot myggen. Då inget profylax ger ett 100 procentigt skydd ska man vara uppmärksam på sjukdomssymptom under och även efter att man kommit tillbaka från sin resa, och kontakta vården om man blir osäker.

Kom alltid ihåg att kontakta din vaccinationscentral eller infektionsklinik i god tid innan din resa för att få nödvändiga vaccinationer och diskutera olika alternativ när det kommer till malariaprofylax.

Prisjämförelse gjord hos apoteket.se

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.