UPPDATERAD: Misstänkt beväpnad militärkupp i Gambia – Flygplatsen stängd

uppdaterad 16:37
Ett försök till militärkupp ska ha startat i Gambia tidigt på tisdagsmorgonen. Stadshuset och viktiga säkerhetsinstallationer ska ha tagits över av den beväpnade grupp som gått till attack. Bron in till huvudstaden Banjul ska ha stängts av.

Landets president Yahya Jammeh befinner sig enligt flera källor utomlands, även om uppgifterna över var han befinner sig varierar. Frankrike tycks troligt.

All trafik till huvudstaden Banjul sägs vara avstängd och angriparna tog, enligt ännu obekräftade uppgifter, tidigt under dygnet över flertalet säkerhetsinstallationer så som flygplatsen Yundum, fängelset Mile Stone II och Denton Brigde. Fem personer från landets militär ska hittills ha dödats och ett dussintal skadats. Rykten säger också att ledaren för militärkuppen, en Lamin Sanneh nu ska vara död.

Folket i landet har uppmanats att hålla sig inne och inte bege sig ut, utom i nödfall.

Gambia Birds flyg från Gatwick, England, som skulle avgått vid 10-tiden i förmiddags, med destination Banjul har ställts in. Gambia Birds avdelning i England berättar för Afropé.se att man har försökt komma i kontakt med sitt huvudkontor i Gambia, men har ännu inte fått någon information kring det inställda flyget. Monarch meddelar däremot att deras flygning från Gatwick som skulle avgå vid 9:00 och anlända till Banjul 16:00 ska ha avgått i tid och är på väg.

Samtidigt kommer nu uppgifter från Yundum, Banjuls internationella flygplats att ett flyg från England nekats att anlända till Banjul och istället fått landa på för uppgiftslämnaren ännu okänd destination. Flygplatsen är helt stängd och inga flyg tillåts just nu varken lyfta eller landa.

I Banjul råder enligt uppgift fortfarande kaos och bron är fortsatt stängd.
Uppgifterna om läget i landet varierar och får också anses väldigt knapphändiga.

UD:s presstjänst säger till Afropé.se att man tagit del av information om oroligheter i landet som ska ha startat under natten till idag. Man har kunnat bekräfta skottlossning, men har i nuläget ingen ytterligare information om läget. Man har kontakt och följer läget i landet via konsuln som finns på plats i Gambia.

Enligt UD är det svårt att veta hur många svenskar som befinner sig i landet, men man uppskattar att det rör sig om runt ett hundratal. Vidare uppmanar man alla svenskar som befinner sig i landet att vara försiktiga och följa läget via media så gott man kan.

Senaste rapporten:
Läget i landet lugnat

 

 

Fatou Touray
Fatou Touray
Kiqi Dumbuya
Kiqi Dumbuya
Anna Wedin
Anna Wedin

En tanke på “UPPDATERAD: Misstänkt beväpnad militärkupp i Gambia – Flygplatsen stängd”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.