Kuppförsöket i Gambia avvärjt

Ett stadskuppsförsök genomfördes igår, tisdag i Banjul, Gambias huvudstad, men avbröts i ett tidigt skede. Alla i landet uppmanades stanna inne under dagen, men redan på eftermiddagen när jag begav mig ut, var det folk ute på gatorna.

DSC_0321
Bron till Banjul Foto: Fatou Lusi, Afropé

På förmiddagen var affärer stängda och man uppmanades hålla sig inomhus. Många familjer kände osäkerhet även på eftermiddagen när affärer öppnades upp igen och valde att stanna hemma.

Vid 16-tiden i Senegambia, som är ett turistområde, var allt öppet igen och det mesta tycktes vara som vanligt även om det var en något dämpad stämning. Dock var det mycket mindre trafik ute på gatorna och när Afropé talade med gambier boende i landet, så valde många att stanna hemma resten av dagen av säkerhetsskäl.

I områdena Bijilo, Brusubi, Serekunda, Senegambia och Kerr Sering fanns under dagen inga som helst tecken på oroligheter och enligt uppgift var oroligheterna koncentrerade till Banjul, förutom att affärer, banker och andra inrättningar inte höll öppet som vanligt, det var fler checkpoints (poliskontroller av trafiken), mindre trafik och att folk uppmanades att stanna inomhus.

DSC_0318
Foto: Fatou Lusi, Afrope.se

Huvudstaden var avstängd under hela dagen i och med att bron över till Banjul var blockad och stängd. Detta gällde även flygplatsen Yundum där inga plan fick landa eller lämna landet under hela dagen. Enligt uppgifter från människor som befann sig i Banjul, var stämningen orolig i huvudstaden under dagen.

Ungefär klockan 21:00 lyfte det första planet och under natten har fler plan lyft och landat. Vid 18-tiden släppte man spärren till Banjul vid bron och folk kunde ta sig ut och in i huvudstaden igen.

Enligt vissa uppgifter ska presidenten ha kommit till Gambia under natten och idag tycks det mesta ha återgått till det normala tillståndet, med undantag för att vissa affärer fortfarande kan vara stängda.

Gambier och andra människor som befinner sig i Gambia på semester tycks inte ha blivit påverkade av det inträffade, däremot har oron varit ganska stor för många i befolkningen som bor i Gambia och många har valt att ta det säkra före det osäkra och stanna inomhus.

Det beräknas ta några dagar innan oron lägger sig helt för situationen i landet, även om det mesta gått tillbaka till det normala.

Fatou Touray
Fatou Lusi

Direkt från Gambia

En tanke på “Kuppförsöket i Gambia avvärjt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.