NYÅRSKRÖNIKA 2014

Redaktionen på Afropé.se vill önska alla våra läsare ett riktigt Gott Nytt År och hoppas på ett minst lika givande 2015 som det 2014 vi nu har avverkat. Ett år som varit minst sagt omtumlande, givande och utvecklande för oss på tidningen på många sätt. När 2014 inleddes hette vi Thegambia.nu och vårt huvudsakliga fokus låg på Gambia, och till viss mån också på angränsande Senegal. När året närmade sig sitt slut hade vi hunnit bredda vårt fokus så mycket att det kommit att inbegripa många länder i främst Västafrika, men också centrala och östra delarna av kontinenten. Vi insåg att det var dags att utöka vår redaktionella styrka, men också att det var dags att byta namn.

afrope mindreSå som Afropé.se går vi nu ett nytt år till mötes, med nya mål och bredare fokus. Vår tidning kommer att vända sig till alla er som på något sätt har en koppling eller känsla för den afro-europeiska diasporan, och främst då den afrosvenska. Vi kommer fortsätta vår kamp mot rasismen i världen och i synnerhet mot afrofobin i Sverige.

Vi säger hejdå till 2014 och bjuder er här på en kavalkad av året som gick.

GOTT NYTT ÅR!

/Redaktionen på Afropé.se


Det har varit ett händelserikt år för den afrosvenska/panafrikanska diasporan och vi har valt att bjuda på några av de bästa och viktigaste artiklarna månad för månad. Vi har också fått äran att träffa och samtala med ett antal intressanta personer och vi har valt att inleda vår nyårskavalkad med att presentera några av dessa intervjuer. Sist men inte minst hittar ni sedan 2014 års hetaste ämnen.

INTERVJUER

Diamond & Adam Tensta - Foto: Kiqi D Minteh/Thegambia.nu
Adam Tensta & Diamond

Adam Tensta
Ade Hassan
(Nubian Skin)
Aminatah
(numera också krönikör på Afropé.se)
Aurelia Day
Azzan Jack
Baysic Dha BT
Big City Records

Big City Records - Patrick A-bix & Jeremiah - Foto: Kiqi D. Minteh - Thegambia.nu
Big City Records

David Nzinga
Diamond
Dias
(AfroVikingZ)
Eddie Conta
Ibrahim Ebrima Faal
Josette Bushell Mingo
Kumba Mbye

Dias från AfroVikingZ - Foto: Kiqi D Minteh/Afropé.se
Dias från AfroVikingZ

Modou George
Rebound Dancecrew
Salem Yohannes
(Don’t Touch My Hair)
Stevie Nii-Adu Mensah
T-Smallz

 

Hillbrow, Johannesburg - Sydafrika
Från Jens Assurs utställning ”Africa is a Great Country” – Hillbrow, Johannesburg – Sydafrika – Foto: Kiqi D Minteh/Afropé.se

JANUARI

Bara två veckor in på det nya året kunde vi stolt presentera en ny krönikör på tidningen, ingen mindre än DJ Black Moose – utsedd till årets DJ två år i rad! I Malmö öppnar den västafrikanska restaurangen Calabass och i Göteborg hålls Jens Assurs kritikerrosade utställning ”Africa is A Great Country” på Världskulturmuséet. Amadou Jawo skriver på för Djurgården och filmen ”12 Years A Slave” hade haft premiär strax före årsskiftet. Ärkebiskopen Solomon Tilewa Johnson avlider och Chimamanda Ngozi Adichie är på Sverige besök.

DJ Black Moose första krönika
Calabass öppnar i Malmö
”Africa is A Great Country” på Världskulturmuséet i Göteborg
Amadou Jawo skriver på för Djurgården
Filmrecension ”12 Years a Slave”
Farväl av Ärkebiskop Solomon Tilewa Johnson
We should all be feminists
(En kväll med Chimamanda Ngozi Adichie)

FEBRUARI

Afrofobirapporten
Afrofobirapporten

Afrofobin erkänns i Sverige på allvar och den sittande regeringens integrationsminister Erik Ullenhag beställer den idag välkända Afrofobirapporten. I bland annat USA är februari månad också känd som Black History Month, men än så länge har Sverige inte visat något större intresse för att anamma liknande uppmärksammande av de svartas historia. Flera medier och politiker lyfte dock fram uppmärksammandet, däribland vi på Afropé.se. Sousou och Maher Cissoko släpper nytt material och Panetoz tar sig till final i Melodifestivalen. Ebolaepidemi konstateras i Guinea och ska komma att bli den största ebolaepidemin genom tiderna med framför allt tre länder hårt drabbade och i den Centralafrikanska republiken fortsätter inbördeskriget att skörda fler offer. Hemma i Sverige visar idrottsstjärnorna Kaddy Sagnia och Alhaji Jeng fin form och Planeta-festivalen utses till 2013 års festivalarrangör.

Afrofobirapporten visar dystra siffror
Varför firar vi inte Black History Month i Sverige
Nytt från Sousou och Maher Cissoko
Panetoz är i final i Melodifestivalen
Inbördeskriget i Centralafrika
Alhaji Jeng och Kaddy Sagnia visar fin form
Planeta-festivalen tar emot pris

MARS

CinemAfrica 2014 - Foto: Aminta Merete
CinemAfrica 2014 – Foto: Aminta Merete

En månad då mycket hände! Världsartisten Akon drar igång sin ”Akon lighting Africa”-kampanj, Smiling Cashew etablerar sig mer och mer på den svenska marknaden och handelsminister Ewa Björling åker tillsammans med Kronprinsessan Victoria till Tanzania och Ghana. Gambiska konstnären Etu Ndow och Sierra Leones ”fredspresident” Alhaji Ahmad Tijan Kabbah avlider. I Senegal dyker misstänkta fall av trafficking av barn till gruvarbetare upp. CinemAfrica-festivalen hålls i Stockholm och FN:s minnesdag av den transatlantiska slavhandeln infaller den 25:e denna månad. Kontot @SvartKvinna startas i sociala medier och dokumentären Raskortet premiärvisas på SVT.

Akon lightning Africa
Smiling Cashew gör fairtrade-nötter till Sverige
Handelsminister Ewa Björling och Kronprinsessan Victoria i Ghana och Tanzania
Vila i frid Etu Ndow
Sierra Leones freds-president har avlidit
Misstänkt trafficking i Senegal
CinemAfrica: We will not be terrorized
FN:s minnesdag av den transatlantiska slavhandeln
Succé för @SvartKvinna
Premiär för Raskortet

 

APRIL

Foto: Kiqi D Minteh/Afropé.se
Foto: Kiqi D Minteh/Afropé.se

April var en månad med många tunga och känslosamma händelser. En afrosvensk elevassistent blev överfallen och misshandlad under arbetstid. Rättegång och dom hanterades i fallet med den svårt misshandlade Yusupha Sallah i Malmö och Uppdrag Granskning tittade närmare på fallet med misshandlade Fidel Ogu. Boko Haram drog återigen fram i Nigeria och minst 1500 personer ska ha hunnit dödats fram till april. Trevligare nyheter under månaden var Habib Koité och Carlou D’s konsert i Stockholm och de nya riktlinjer som meddelades skulle komma att börja gälla vid Migrationsverkets hantering av uppehållstillståndsansökningar där barn finns med i bilden. Delresultatet från en unik Malaria-studie släpps och ”Chokladbollsdebatten” är återigen ett hett ämne.

Misshandel av elevassistent på skola i Göteborg
Rättegång i fallet misshandel av Yusupha Sallah i Malmö
Domslut i fallet misshandel av Yusupha Sallah i Malmö
Uppdrag Granskning granskar fallet Fidel Ogu
Boko Haram döda minst 195 personer inom loppet av en vecka
Habib Koité och Carlou D i Stockholm
Lättare söka uppehållstillstånd med barnperspektiv
Unik Malariastudie
Är det svårt att kalla den för Chokladboll?

MAJ

Ibrahim, 12 år - Foto: Afropé.se
Ibrahim, 12 år – Foto: Afropé.se

Seinabo Sey släpper nytt material och tar världen med storm och den nya webbserien ”An African City” gör succé. I en intervju med 12-åriga Ibrahim bjuds vi på många kloka och fina reflektioner kring det här med hudfärg. I Gambia stängs fotbollsförbundet av i två år för fusk och en tragiska dödsolycka inträffar på Bertil Harding Highway. Världen vädjar till Boko Haram att släppa de unga skolflickor som den militanta gruppen erkänt att de tagit som gisslan. I slutet på maj förlorar världen en eldsjäl och otrolig människa i Maya Angelou.

Seinabo Sey tar världen med storm
An African City är nya succé-webbserien
Samtal om hudfärg med 12-åriga Ibrahim
Gambiska fotbollsförbundet överklagar avstängning
Tragisk dödsolycka i Gambia
#BringBackOurGirls
Vila i Frid Maya Angelou 1928 – 2014

JUNI

Arkivbild - Bild: Fatou Touray, afrope.se
Arkivbild – Bild: Fatou Touray, afrope.se

Vi firar Sveriges nationaldag och Fotbolls-VM spelas i Brasilien. Gambiska korakungen Jaliba Kuyateh utses till Kungen av Kora i England och årets Allsång på Skansen drar igång och bjuder på en rad afrosvenska artister. Nigerias informations- och kommunikationsminister avlider. Forna fotbollsstjärnan Lilian Thuram är på besök i Sverige och artisterna BoBo och Aminatah släpper musikvideos. I slutet av juni inleds fastemånaden Ramadan.

Sveriges nationaldag
Fotbolls-VM inleds
Två av fem afrikanska VM-lag klara för finalspel
Jaliba Kuyateh utses till Kungen av Kora
”Allsång på Skansen” bjuder på en rad afrosvenska artister
Dora Akunyili har avlidit
Lilian Thuram på besök i Sverige
Aminatah släpper musikvideon till ”Don’t Forget Me”
BoBo släpper musikvideon ”Kolla på mig nu”
Ramadan är här

 

JULI

Vinnare av GLIOS cup 2014 - GAMBIA - Foto: Afropé.se
Vinnare av GLIOS cup 2014 – GAMBIA – Foto: Afropé.se

I juli besökte vi Almedalsveckan som bjöd på både positiva afrosvenska inslag, så väl som en ganska ”aggro” Jimmie Åkesson. Vi lär oss om Afrikas tio förmögnaste personer och om Gustav Badin, som troligen var den första afrikanen i Sverige. Air Algerie förlorar kontakt med ett av sina flygplan kort efter start och i Uganda påbörjas planering för att bygga en linbana i huvudstaden Kampala. Många turistande människor börjar fundera över om man vågar resa till länderna i Västafrika, man är rädd för ebolan. Författarinnan och Apartheidmotståndaren Nadine Gordimer avlider. I Göteborg vinner Gambias fotbollslag GLIOs Cup för tredje året i rad!

Afrosvenskars representation under Almedalsveckan
Jimmie Åkesson som älskad och oomstridd partiledare
Afrikas tio rikaste personer
En afrikan i 1700-talets Sverige
Air Algerie förlorar kontakt med ett av sina flygplan
Linbanebygge, framtiden för Kampala?
Vågar man åka på semester
Nadine Gordimer har avlidit
GLIOs Cup – Gambia, trefaldiga vinnare

AUGUSTI

Edo Bumba, Steve Shungu, Dembo the Rootsman - Foto: Kiqi D Minteh/Thegambia.nu
Edo Bumba, Steve Shungu, Dembo the Rootsman – Foto: Kiqi D Minteh/Afropé.se

I början av augusti skapar ett ingripande mot satirskådisen Abdishakour Mohamed Ali, som spelar figuren Bängan Lagerblad, stora rubriker. Stavhopparen Alhaji Jeng tvingas avstå Friidrotts-EM i sista minuten och tre män anhålls för överfallet på Fidel Ogu. Sousou & Maher Cissoko håller konsert i Stockholm och i Göteborg hålls African Market Place på Världskulturmuséet under Göteborgs Kulturkalas. Vi får en stund med Usha Deminger som berättar om sitt projekt med Denisänglar. Dan Park döms för tredje gången samma år för förtal och hets mot folkgrupp. Vår dåvarande sida thegambia.nu havererar totalt när nyheten om att Ving ställer in alla sina resor till Gambia fram till jul.

Satir övergick i polisingripande
Alhaji Jengs skada stoppar deltagande i Friidrotts-EM
Tre män anhållna för överfallet på Fidel Ogu
Sousou & Maher en sommarkväll i Stockholm
African Market Place på Världskulturmuséet
Denisänglar för Kongokrigets drabbade kvinnor och barn
Dan Park döms igen
Ving ställer in Gambia-avgångar fram till jul

SEPTEMBER

val 2014 sverige
val 2014 sverige

Sverige går till val! Modou Barrow skriver på för Swansea City, CAFs avstängning av det Gambiska Fotbollsförbundet dras tillbaka och Panetoz får tillökning. En storbrand rasar vid Albert Market i Gambias huvudstad och fem fredsbevarare på uppdrag av FN dödas i Mali. 41 personer omkommer när en del av en kyrkbyggnad i Nigeria rasar samman. De tre personer som anhölls för överfallet på Fidel Ogu åtalas och föräldrar till skolbarn i landet rasar över halalslaktad mat. Flera artister visar sitt stöd för de palestinska flyktingar som hungerstrejkar vid Järntorget i Göteborg. Däribland Adam Tensta och Diamond.

Dagen då vi önskade att Sverige skulle göra rätt
Känslor dagen efter valnatt med afrosvenskarna
Modou Barrow är klar för Swansea City
CAF lifts ban on GFF
En Panetoz-prinsessa är född
Brand rasar vid Albert Market
Fem dödade i Mali
Minst 41 personer dödade när kyrka rasade samman
Tre personer från Svenska Motståndsrörelsen åtalade för
överfallet på Fidel Ogu
Raseri över halalslaktad mat
Afrosvenska artister visar stöd för hungerstrejkande palestinier

 

OKTOBER

Antirasistisk manifestation i Kärrtorp den 22 december förra året. Foto: Fatou Touray, Afropé.se
Antirasistisk manifestation i Kärrtorp den 22 december förra året. Foto: Fatou Touray, Afropé.se

Världshungerdagen firas. Sveriges regering presenteras med Alice Bah Kuhnke som vår nya Kultur- & demokratiminister. Två nigerianska flickor tar emot vetenskapspris, Malala Yousafzai tar emot World’s Children Prize och läkaren Denis Mukwege tilldelas Europaparlamentets Sacharovpris. Tre unga män döms för hets mot folkgrupp efter en attack på tre somalier i Tomelilla, medan de tre som stod åtalade i fallet Fidel Ogu frias en knapp vecka senare. Nästan åtta månader har passerat sedan ebolautbrottets start och de som drabbats hårdast är alla barn. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf skriver ett öppet brev till världen. Författarinnan Pernilla Stalfelt anklagar föräldrar till afrosvenska barn för att vara överkänsliga. Seinabo Sey släpper sin EP ”For Madeleine” och vi sörjer bortgången av den enastående Efua Dorkenoo
och håller minnesdag för Sveriges avskaffande av den transatlantiska slavhandeln.

Världshungerdagen
Sveriges nya regering med afrosvenska Alice Bah Kuhnke
Nigerianska flickor vinner vetenskapspris
Malala Yousafzai vinner World’s Children’s Prize
Denis Mukwege tilldelas Europarlamentets Sacharovpris
Tre män dömda för hets mot folkgrupp i Tomelilla
Friande dom i fallet Fidel Ogu
De övergivna barnen – ebolans mest utsatta offer
Öppet brev till världen från President Ellen Johnson Sirleaf
Nej Pernilla Stalfelt, vi är inte hyperkänsliga
Seinabo Sey släpper EP
Vila i Frid Efua Dorkenoo
Sverige minnesdag för avskaffandet av den transatlantiska
slavhandeln

NOVEMBER

På gatan utanför nattklubben WOW i Senegambia, skedde dödsfallet i december 2003. Foto: Fatou Touray, thegambia.nu
På gatan utanför nattklubben WOW i Senegambia skedde det dödsfall som först rubricerades som mord och ledde till att en person dömdes till dödsstraff, 2003. Foto: Fatou Touray, Afropé.se

Islamofobin ute i Europa blir värre och värre och i Sverige kämpar den afrosvenska gemenskapen allt vad vi har med att upplysa folk om vardagsrasism, ignorans, vithetsnorm och utanförskap. Firandet av Swarte Piet ställs in efter många påtryckningar och Sveriges Radio tar bort olämpligt barnprogram. Vi debatterar hudblekning och polisvåldet mot svarta unga män i USA. Mingelbilder från filmen Sarata i Stockholm och vinnarna från den Afrikanska Oscarsgalan. Batch Samba Fye frias efter 11 år på Death Row i Gambia. I Stockholm spelar bland annat Alpha Blondy, Sabina Ddumba och Ethiocolor under helkväll på Nalen och i Göteborg pågår Planetafestivalen med artister som Sousou & Maher Cissoko, AfroVikingZ, Dembo the Rootsman och Mor & Amdy Ngom.

Islamofobin som genomsyrar samhället
Firandet av Svarte Petter ställs in
SR vad sysslar ni med?
Hudblekning för att uppnå vad?
Michael Brown-skjutningen exponerar orättvisor
Filmen Sarata i Stockholm
Vinnarna från den Afrikanska Oscarsgalan
Friad efter 11 år på Death Row
Alpha Blondy med fler på Nalen
Afrosvenskt gung under Planetafestivalen
Afrosvenska akter på Göteborgs Stadsbibliotek

 

DECEMBER

Kongolesiska flyktingar vid Kongofloden - Foto: Julien Harneis
Kongolesiska flyktingar vid Kongofloden – Foto: Julien Harneis

Vi tar klivet och blir officiellt Afropé.se. Bob Geldofs nyinspelning med Band Aid kritiseras och världens hantering av alla båtflyktingar likaså. Världen har också stått blind inför ett antal folkmord och katastrofer den senaste tiden. Vi ser att Islam i omvärldens ögon ofta representeras av Bin Ladin och nästan aldrig av Malala. Vinnaren av Big Brother Africa koras och både SvartKvinna och Raskortet kammar hem pris från Stockholmspriset 2014. FN menar att Sverige har mycket kvar att göra i kampen mot afrofobi och i Europas finrum tar Rudy Mengesha och Godwyll Osei-Amoako plats för att vara rösten för 12 000 svarta i Europa… och med bara två dygn kvar på det gamla året utsätts Gambia för en misstänkt militärkupp.

Thegambia.nu blir Afropé.se
Bob Geldof- Västafrika behöver inte din hjälp
348 000 båtflyktingar riskerad sina liv
Folkmorden och katastroferna världen blundade för
”Islam representeras alltid av Bin Laden och aldrig av Malala”
Vinnaren av Big Brother Africa
Vinnare av Stockholmspriset 2014
FN meddelar att Sverige har mycket att göra i kampen mot afrofobi
Gästkrönika: Vi talar för 12 000 svarta i Europa

Misstänkt beväpnad militärkupp i Gambia

 

Foto: Caitlin Ryan/MSF
OCB:s VD Meinie Nicolai och Generaldirektör Christopher Stokes innan de går in i högriskzonen vid Elwa 3, Läkare Utan Gränsers Ebola Mangement Centre i Monrovia. – Foto: Caitlin Ryan/MSF

Under året har vi också startat upp Street Pic som ni kan hitta HÄR!
Följetongen av Aminatahs Musikresa hittar ni HÄR!
Veckans Bild finns HÄR!

Den mest sökta meningen på google under 2014 har varit ”Vad är ebola?”. Vi på Afropé.se har följt utvecklingen sedan utbrottets start i februari och ni hittar alla artiklar i ämnet HÄR! Några av de viktigaste bjuder vi på nedan. Ett annat hett debatterat ämne under året var den så kallade konstnären Dan Park och all hans kränkande konst. Vi listar några av artiklarna här nedan. Pippi-debatten duggade het i slutet på sommaren och även från den länkar vi här lite artiklar, precis som de hetaste debatterna gällande n-ordet och m-ordet, vilka heller aldrig verkar nå ett slut. Några övriga rasism- och afrofobirelaterade artiklar listats också nedan.


Ebolautbrottet

Ebolavirus bakom dödlig epidemi i Guinea
Dödsfallen passerar 100 och visum till Mecka begränsas
Ebolakrismöte i Accra
Svenskar fast i Sierra Leone när landet utlyser undantagstillstånd
Stänger Europa sina gränser nu?
Läkare utan gränser varnar för en snart förlorad ebola-kamp
Friskförklarad sjuksköterska återvänder till Sierra Leone samtidigt
som landet utlyser utegångsförbud
Om ebolan istället hade drabbat Europa
HALVÅRSRAPPORT
Gambias turistnäring starkt hotad
Ett misslyckande att stoppa ebolan är oacceptabelt
Hon räddade sin ebolasmittade familj på egen hand
Ebolaupplopp i Sierra Leone och vaccintest till Kenya och Gabon
Ytterligare dödsfall i Mali, strejk i Sierra Leone och Marocko avsäger
sig Afrikanska Mästerskapen
Ebola minskar i Liberia

Dan Park

Fängelsedom mot ”konstnären”
”Konstnären” åter dömd för förtal och hets mot folkgrupp
Momodou Jallow om den nya rättegången mot Dan Park
och galleriägaren
Domen mot den så kallade konstnären Dan Park blev
fängelse. Igen
Dansk debatt om yttrandefrihet och hets mot folkgrupp i Sverige
Dan Parks dom sänks av Hovrätten

Pippi-gate

Astrid Lindgrens Värld säljer gardiner med motiv av barnslavar
Astrid Lindgrens Värld drar tillbaka kritiserad gardin
Astrid Lindgrens Världs (ALV) VD Jocke Johansson får svara på frågor
SVT, Pippi Långstrump och rasismen


Rasism/afrofobi i övrigt

Rasistiska strukturer försvinner inte med ny rasism
Raskortet – Att vara svart i Sverige
Fängelse för överfallet på Yusupha Sallah
Exklusiv intervju med nyckelvittnen i fallet Yusupha Sallah
Vad är våra politiska partier beredda att göra för att komma
till rätta med afrofobin
Nej Pernilla Stalfelt, vi är inte hyperkänsliga

N-ordet och M-ordet

Är det svårt att kalla den för chokladboll?
Jag vill inte definieras av hur mycket svart eller vitt blod jag bär på
Sveriges Radio vad sysslar ni med?
The angry black woman
Tio små n….pojkar kändes rumsren för sportbloggar på Aftonbladet
Jag är mixad afrosvensk och jag är vit


Redaktörer på Afropé.se,

Fatou Touray
Fatou Touray
Kiqi Dumbuya
Kiqi Dumbuya
Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.