Intervju: KopenAfriqs ägare och designer, Marie Williams

Fler och fler unga afroskandinaver väljer att spendera stora delar av året i Afrika. Unga människor med stor nyfikenhet på sitt ursprung, men också med höga ambitioner. Ambitionen att skapa någonting i Afrika, för att sedan ta med det tillbaka till Skandinavien för att visa att Afrika är någonting att räkna med. Det är de här unga människorna som jag tror kan ändra bilden av Afrika för miljoner ovetande människor. Afropé har träffat en av de här eldsjälarna.

Marie Williams – Foto: Privat

 

Marie Williams är en 22-årig tjej från Köpenhamn. Marie är född i Gambia men kom till Danmark redan som ettåring. Hon ser sig själv som dansk gambier med fötterna i två fantastiska världar. Sedan 2008 har hon spenderat mycket tid i Gambia med ambitionen om att starta något eget, någonting som hon kan leva av och någonting som hon brinner för. Marie har alltid varit intresserad av mode och kläder men har inte riktigt vetat hur hon skulle gå till väga eller i vilken form hon skulle uttrycka sin kreativitet. 2013 bestämde hon sig för att starta klädlinjen KopenAfriq och det var där allt började. Namnet KopenAfriq beskriver dels hennes kläder på ett mycket bra sätt men även hennes personlighet. Kläderna är väldigt moderna och verkligen rätt just nu med en afrikansk twist, precis som Marie själv.

Marie är för tillfället i Gambia och Afropé har suttit ner och pratat med henne om KopenAfriq;

Vad är KopenAfriq?

1621910_427294780753309_432803614275730471_n– KopenAfriq är en klädeslinje som representerar en modern stil med en afrikansk twist. Vi är baserade i både Köpenhamn och Gambia, men kläderna tillverkas i Gambia.

Hur kom du på idén?

– Jag ville göra någonting som visade min personlighet och på grund av min passion för mode så var en egen klädeskollektion det perfekta sättet att uttrycka mig på.

Vad är det som motiverar dig?

– Min motivation och mitt mål är att introducera afrikanskt mode i den redan existerande modeindustrin i Danmark. Jag känner att jag har någonting att erbjuda, jag känner att Afrika har någonting att erbjuda och det är på tiden att resten av världen ser det. Det som fick mig att våga ta det första steget var att jag såg att folk öppnar ögonen mer och mer för afrikanskt mode, man tycker det är spännande med afrikanska tyger och dylikt. Att se den uppskattningen gav mig den sista knuffen jag behövde för att börja på riktigt.

Vad är det största som har hänt er hittills?

– KopenAfriq hade äran att medverka i Gambias årliga modevecka och vi fick mycket bra respons. Såpass bra att de kläder vi hade på lager blev slutsålda. Lanseringen av hemsidan är också en milstolpe för oss.

Vad skulle du ge för råd till någon som är intresserade av att göra någonting liknande?

– Mitt råd skulle vara att inte begränsa sig själv i den meningen att man inte är begränsad till det land man bor i. Kom ihåg att du alltid har något att erbjuda var än du befinner dig och sluta aldrig tro på dig själv. Om man vill någonting tillräckligt mycket kan man få det, om man är villig att jobba för det.

Vem designar kläderna?

– Det är jag, Marie Williams, som designer kläderna. Jag har ett litet team med skräddare här i Gambia som hjälper mig att göra mina idéer till verklighet.

Vad är ditt mål med KopenAfriq?

10858508_427294647419989_5837738866776689470_n– Mitt mål är att öppna en egen affär i Danmark och en i Gambia och bli igenkänd som ett etablerat företag. Jag vill kunna erbjuda skräddarsydda kläder till de som önskar det.

Vart kan man hitta dina kläder?

– På vår hemsida kopenafriq.storenvy.com och vi levererar över hela världen. Om du befinner dig i Gambia kan du hitta våra kläder på The Kloset som ligger i början av Kairaba Avenue.

Om du skulle beskriva KopenAfriq med tre ord?

– Unikt, modernt och nytänkande.

Vad är ditt hetaste modetips för 2015?

– Håll ögonen öppna för vår nya ‘All Black’-kollektion som är mixad med afrikanska tyger.

 

Jag tackar Marie för pratstunden och personligen tror jag att KopenAfriq är någonting att räkna med. Människor som engagerar sig i sådana här saker hjälper till att sprida en mer positiv och mer riktig bild av vad Gambia har att erbjuda. Det handlar inte bara om ett litet land i Västafrika med fattiga människor som vi skall tycka synd om. Det handlar om ett land som har människor med ambitioner, de har drömmar och de har bra affärsidéer som behöver komma in på världsmarknaden. Afrika, som vilken annan kontinent, måste tas på allvar, i alla aspekter. Vi har så mycket att lära av varandra och det är på tiden att vi börjar se det.

 

Ni kan hitta KopenAfriq på Facebook, på Instagram och på deras egen hemsida.

 

Mam-Yandeh Gaye
Mam-Yandeh Gaye

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.