Mode & välgörenhet – del 2: Project Nima

Ni som läst min första artikel sedan jag kom tillbaka till Afropé (tidigare TheGambia), har noterat min besatthet för modeaktörer som har välgörenhet främst på agendan. Jag har kollat runt inom det afrosvenska samhället för att finna aktörer som passar in på just detta tema och mina fynd är helt otroliga! I en mindre tidskrävande värld skulle jag hinna dela med mig utav allas historier och mål men tyvärr räcker tiden bara för att ta upp en del.

Christina Wenngren - Stylist: Aysha Jones Ceesay, Mua: Ramona Svensson Foto: Oscar Jettman,
Christina Wenngren – Stylist: Aysha Jones Ceesay, Mua: Ramona Svensson
Foto: Oscar Jettman,

Jag har valt att först dela med mig av akademikern, tillika modellen, bakom Project Nima och hennes historia. Organisationen verkar för att befria barnslavar/soldater i Ghanas värsta slum. Genom att på olika sätt ingjuta hopp och levnadsvärde för dessa otroliga barn anser jag att Project Nima är en pionjär inom mode och välgörande ändamål.

Project Nima drivs och grundades av Christina Wenngren som jag haft nöjet att intervjua i min serie gällande modeindustrin och dess engagemang i välgörenhet.

Osjälviskt och med en stark framtidsvision går Christinas Project Nima in i 2015 med många järn i elden, som alla lär komma ut lika vackert smidda som henne själv!

Berätta om hur du tacklar fördomarna som modeller möter när dom engagerar sig i det sociala samhället.

Foto: Project Nima
Foto: Project Nima

– Jag har inte mött några fördomar alls, tvärtom så har det faktum att jag även jobbar som modell mötts av en stor nyfikenhet och ett genuint intresse både i akademiska och sociala sammanhang. Jag har till och med fått flera jobberbjudanden inom den akademiska världen på grund av den kunskap jag fått genom att jobba som modell. Jag tycker det är jätteroligt, att erfarenheten som modell har kunnat leda till att skapa förändring och hjälpa andra på ett helt annat plan. Så jag ser det verkligen som en unik tillgång och inte alls som ett hinder.

Vi träffades ju för något år sedan då vi fotade för Fashion 9one1 och då var Project Nima relativt nytt och okänt. Vad har du gjort sedan dess och hur har arbetet gått?

Foto: Project Nima
Foto: Project Nima

– Vi har jobbat på i samma anda, men ännu mer kan man säga. Fokus har hamnat ännu mer på välgörenhet som går åt båda hållen. Barn i Sverige bedriver välgörenhet för barnen i slummen Nima, som i sin tur också bedriver välgörenhet till Sverige (bland annat genom att stödja Min Stora Dag). Det kan tyckas märkligt, men detta är ett unikt sätt att skapa egenvärde och styrka även hos barnen i slummen. Om man kan hjälpa och stödja någon annan då är man stark och betydelsefull och det är när man känner den känslan som man skapar förändring – både för sig själv och andra. Vi har även börjat bygga upp Projekt Nima mer som en organisation. Till en början var vi nog mer ett projekt som lunkade på i sakta mak, men nu växer vi så det knakar och vi börjar se att det arbetet vi gör verkligen skapar en unik förändring. Att vi är viktiga för många barn. Så nu behöver vi skapa lite organisationsgrunder här hemma. Vi har till exempel skrivit stadgar och arbetat med flera byråkratiska frågor som måste hanteras. Just nu jobbar vi hårt med att nå ut till större sponsorer så att vi kan utvidga projektet och hjälpa ännu fler!

Hur går tankegångarna hos dig som är ung, vacker och etablerad modell, när du istället för att sträva efter en framgångsrik karriär inom mode/skönhet väljer att bosätta dig i Ghanas slum och arbeta med utsatta barn?

project nima 6
Foto: Project Nima

– Missförstå mig rätt nu, att jobba som modell är jättekul och verkligen utvecklande på många vis. Det både är och har varit ett helt fantastiskt extrajobb, men det har aldrig varit min huvudsakliga dröm. När jag var i 16-årsåldern var det flera stora agenturer som ville skicka ut mig i världen och verkligen satsa på mig, men jag tackade nej. Min dröm har sedan jag var i 11-årsåldern varit att jobba för mänskliga rättigheter. När jag gick och la mig som liten så drömde jag ofta att jag stod i FN och talade. Jag drömde att jag fick människor att engagera sig för att skapa riktig förändring i världen. Catwalks, mode, skönhet och stora fester i Milano lockade mig inte alls. Det händer då och då att folk blir imponerade över att jag valde bort allt det där, men varför är det imponerande egentligen? Måste alla tjejers dröm vara att bli modeller och gå på stora mingelfester? Jag har strävat efter en framgångsrik karriär, och strävar fortfarande, men min dröm var inte att bli modell, det var något helt annat. Så, imponerande hade varit om jag lagt mina drömmar åt sidan och istället gjort som agenturerna bad mig om och bli modell på heltid.

Jag vill prata mer om modet i Project Nima. Du nämnde för mig något om att göra photoshoots med modeller från olika världar och så. Berätta, vad är tanken och idén?

Foto: Project Nima
Foto: Project Nima

– Jag har ganska länge haft en tanke på att koppla ihop mode med välgörenhet. Skapa något i både upplevelse och bild som skapar känslor, intryck och debatt. Blanda mode, skönhet och extravagans med den ibland ganska hårda och slitna världen. Tillsammans se skönhet i det dolda och undanskymda. Det vore kul att göra, föra oss samman till en enhet genom foto och mode – ett språk som talas och förstås i alla världens hörn.

Hur kan modevärlden, både den nationella och den afrikanska, hjälpa dig hjälpa andra via Project Nima?

Foto: Project Nima
Foto: Project Nima

– Oj, det finns massor man kan göra inom modevärlden. Det är bara fantasin som sätter gränserna i livet. Modevärlden har två egenskaper som Projekt Nima är i behov av; där finns en massa finansiella resurser, samt att de är bra på både marknadsföring och events. Att tillsammans med modevärlden skapa annorlunda marknadsföring, fina events, bildreportage och andra samarbeten är ju av stort intresse för oss. En dröm är ju såklart att tillsammans med modesfären öppna upp världen och skapa förändring över gränserna genom att se varandra. Och vilka kan det där med att se människors skönhet om inte modevärlden?

Foto: Project Nima
Foto: Project Nima

Hur finansieras Project Nima, får ni statliga bidrag eller enbart donationer från hjälpsamma godhjärtade själar?

– Än så länge enbart donationer från hjälpsamma godhjärtade själar, samt privata företag.

Vad händer nu kring Project Nima?

– Just nu jobbar vi med att hitta större kontinuerliga sponsorer, samt med att komma ut ännu mer med vårt budskap. Så marknadsföring och ekonomi med andra ord. Vi håller även på att planera vår nästa resa till Ghana vilken kommer att ske någon gång i skiftet mars/april 2015. Vi håller även på att starta upp några spännande samarbeten med olika organisationer och företag i Sverige. Barnen i Nima kämpar på med att stödja Min Stora Dag och barnen här i Sverige gör detsamma för barnen i Ghana. Det är när vi jobbar tillsammans som vi når framåt.

Vill du stödja Project Nima så gå gärna in på deras hemsida och läs mer om hur du kan bidra till deras arbete för barn i Nimas slum. Project Nima finns även på Facebook där ni kan ta del av uppdateringar och mer.

Hemsida: www.projectnima.se

Facebook: www.facebook.com/projektnima

Aysha Jones-Ceesay
Aysha Jones-Ceesay

En tanke på “Mode & välgörenhet – del 2: Project Nima”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.