Demokratiska republiken Kongos senat har under torsdagen låtit meddela att omröstningen gällande ändringar i vallagen kommer att skjutas upp till fredag. Detta efter att starka påtryckning kommit från politiska företrädare i väst, så som USA, England, Frankrike och forna kolonialmakten Belgien.

Flera västerländska politiska företrädare har uttryckt en stark vädjan till DR Kongo att dra tillbaka sitt förslag om lagändring som skulle komma att skjuta upp nästa års val med flera år, och därmed låta den sittande presidenten fortsätta sin tid vid makten.
Den nya lagstiftningen innebär att det kommer krävas en folkräkning innan man kan hålla val igen. En folkräkning som kommer att ta flera år att genomföra.
Lagförslaget godkändes i underhuset i parlamentet under lördagen och var planerat att gå till röstning om i senaten under torsdagen. Nu backar istället senaten efter alla de påtryckningar som kommit under onsdagen, både från politiker och religiösa ledare. Landets ärkebiskop Mosengwo Pasinya fördömde både ändring av lagen och myndigheternas agerande mot sitt folk.
FN:s biträdande general och särskilda representant för Kongo, Abdallah Wafy, har fördömt sättet som landets myndigheter handskas med den mycket spända och livshotande situationen i landet och menar att beslutet att stänga ner all internetanslutning i Kinshasa strider mot de mänskliga rättigheterna.
Under torsdagen har rapporter kommit om en hyfsat lugn dag i huvudstaden Kinshasa och oppositionen har låtit meddela att man inväntar besked från senatens omröstning innan man planerar sitt nästa steg.
Enligt vittnen ska minst en kvinna ha dödats, flera ska ha skadats och blivit bestulna på sina värdesaker när polisen skjutit med tårgas och attackerat demonstranter i den östliga staden Goma under dagen.
