Ebolafallen minskar

Det ebolautbrott som härjar i framförallt Guinea, Liberia och Sierra Leone ser ut att äntligen vara under kontroll. Spridningen har minskat markant under de senaste veckorna. Under fredagen mottog också Liberia en sändning experimentellt vaccin.

Sierra Leones president, Ernest Bai Koroma - Foto: Roosewelt Pinheiro/ABr
Sierra Leones president, Ernest Bai Koroma – Foto: Roosewelt Pinheiro/ABr

Inrapporterade fall av ebola senaste veckorna i Guinea, Sierra Leone och Liberia har minskat markant och är nere i en halvering på bara ett par veckor. Den 18 januari rapporterades en siffra om totalt 145 bekräftade fall in. Endast 20 fall i Guinea och 8 i Liberia. I Sierra Leone var senaste siffran 117.

Sierra Leones president Ernest Bai Koroma har låtit meddela att man nu lättar på flera av de restriktioner och karantäner som funnits i landet. I mars planerar man att öppna alla landets skolor igen, sedan de stängdes för 8 månader sedan.

Det har tagit lång tid, alldeles för lång tid, men samhällsengagemanget på många håll är idag så utbrett och bra framarbetat att det självklart har varit en stor bidragande orsak till att siffrorna nu går åt rätt håll. 71 procent av distrikten i Guinea och samtliga distrikt i Sierra Leone har nu listor på viktiga religiösa ledare som främjar säkra begravningar för folket i landet. Där man tar hänsyn till de säkerhetsföreskrifter som måste följas för att stoppa smittspridningen av ebolan. För Liberia finns ingen data.

Fortfarande förekommer det tyvärr attacker och motstånd mot de icke-traditionella begravningarna och mot smittspårningspersonal i alla tre länderna, men läget har förbättrats avsevärt och man ser en ökad förståelse på de flesta håll.

Vaccin har anlänt till Monrovia

Franska sköterskan Charlotte sätter på sig sitt andra par handskar inne i högriskzonen vid behandlingscenter i Monrovia, Liberia. Inte en enda centimeter hud får vara exponerad. - Foto: Caitlin Ryan/MSF
Franska sköterskan Charlotte sätter på sig sitt andra par handskar inne i högriskzonen vid behandlingscenter i Monrovia, Liberia. Inte en enda centimeter hud får vara exponerad. – Foto: Caitlin Ryan/MSF

Liberia tog på fredagen emot en sändning av det experimentella vaccin från Glaxo Smith & Kline som hittills testats på 200 friska volontärer i England, USA, Schweiz och Mali för att säkerställa en acceptabel säkerhetsprofil. En sändning med 300 doser har skickats till Liberia för att börja testas på personer i landet. Då smittan minskat så markant i landet, står man dock inför en situation som kan göra det svårt att avgöra effekten av vaccinet. Det kan nu komma att dröja betydligt längre än man hoppats på innan det går att säkerställa vaccinets effekt.

Andra experimentella vacciner är också på väg ut för tester i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Bland annat ett från läkemedelsföretaget Merck, som inom de närmsta månaderna planeras vara klart för leverans till de drabbade länderna.

Friskförklarade länder

Många länder i gränstrakterna till de drabbade länderna och de länder som idag friskförklarats har fortfarande extra övervakning vid sina gränser och man står beredda med vårdplatser om något fall skulle dyka upp. Detta gäller till exempel länder som Côte d’Ivoire (Elfenbenskusten), Guinea-Bissau, Mali, Senegal och Nigeria.

Så snart ett land passerat 42 dagar efter sitt sista friskförklarade fall anses landet vara fritt från ebola. Mali, Nigeria och Senegal, som alla drabbades milt, är friskförklarade idag. Också DR Kongo, som parallellt med det västafrikanska utbrottet drabbades av en egen gren av ebola, är friskförklarat.

Senaste siffrorna

WHO:s siffror följer statistik av olika slag och sett till smittorisk har man nu konstaterat att fördelningen av smitta är relativt likvärdig hos män och kvinnor. Däremot löper man störst risk att smittas om man är 45 år och uppåt. Jämfört med den yngsta ålderskategorin, barn (14 år eller yngre) löper den äldsta gruppen fyra gånger så stor risk att smittas. Personer i ålderskategori 15-44 år löper ungefär tre gånger så stor risk som den yngsta gruppen.

Fakta: WHO - Diagram: Afropé.se
Fakta: WHO – Diagram: Afropé.se

Hittills har över 8 600 personer mist livet i ett av de största virusutbrott världen sett, nästan alla fallen gäller Guinea, Sierra Leone och Liberia. Nära 22 000 människor har drabbats totalt och 828 av dessa är vårdarbetare som jobbat i de tre huvudsakligt drabbade länderna, 499 av dessa vårdarbetare har dött.

 

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.