Kongo-Kinshasas parlament slopar kontroversiell folkräkning

Under söndagen gav DR Kongos parlament sitt godkännande till den modifiering av landets nya vallag som senaten lämnat som förslag under fredagen. Modifieringen innebär en strykning av den folkräkning regeringen ville få till stånd innan presidentvalet 2016.

Lagförslaget om folkräkning skapade i förra veckan våldsamma protester med flertalet dödsfall runt om landets huvudstad Kinshasa. Flera kritiker, däribland västerländska politiker och Kongos egen ärkebiskop, fördömde båda regeringens lagförslag och dess sätt att hantera de upplopp som kom att bli en konsekvens av det kontroversiella lagförslaget.

En folkräkning i Kongo skulle komma att ta flera år och på så sätt gett sittande president Kabila tillåtelse att stanna längre vid makten. Enligt landets konstitution är man endast tillåten att regera under två sammanhängande mandatperioder och Kabilas andra period löper ut nästa år.

President Joseph Kabila har nu 30 dagar på sig att underteckna den nya vallagen.

 

Bild: Commons

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.