Vicky – en kvinna med driv

Victoria Tamba startade sin verksamhet för 27 år sedan, efter att själv ha lärts upp i England. Idag driver hon Vickys Training Skills Centre och en egen salong med stor framgång och planerar att utöka. I år är det 37 unga tjejer som utbildas i hennes skola och denna vecka kommer 25 elever att utexamineras med sina nya kunskaper.

Victoria Tamba, driver Vicky Training Skills Centre Foto: Fatou Touray, Afropé
Victoria Tamba, driver Vicky Training Skills Centre Foto: Fatou Touray, Afropé

Eleverna går ett år i hennes träningscenter för att lära sig bland annat: hår, manikyr, pedikyr, kosmetologi, ögonbryn, ögonfransar och kläder. De flesta av de unga tjejerna utbildar sig för att öppna egen salong eller för att anställas. Många vill arbeta för att spara pengar till högre utbildningar på universitetsnivå. Vicky planerar att dels utöka sin egen verksamhet, men även att starta en ny. Hon kommer från april 2015 att starta upp en förskoleverksamhet, tvärs över gatan från där hon driver salongen.

Hennes ena bror driver en elfirma i samma byggnad som hon själv driver sin salong och sin utbildningsverksamhet. Hennes syster driver en reseagentur, även denna i samma byggnad. På andra sidan gatan driver en annan bror, pastor Derrick Weah en kyrka och det är på gården bakom kyrkan som Vicky planerar att starta sin förskoleverksamhet om några månader.

Vicky poängterar att de är i stort behov av sponsorer och donationer. Dels är det många av de unga tjejerna som inte själva har råd att betala sina studier, så skolan är till stor del beroende av välgörenhet. Många av tjejerna har därför sponsorer. Samma behov räknas komma med förskoleverksamheten och där finns även ett behov av leksaker och annat. Det är många som skickar containers till Gambia och Vicky säger att de tacksamt tar emot donationer av saker som kan komma barnen till användning på förskolan, som alltså planeras att öppna i april.

Vicky ger ett nedtonat, men bestämt intryck. Hon tycks vara en kvinna som vet vad hon vill och är beredd att arbeta för det också.

En av Vickys bröder, den som driver elfirman har bott i Sverige i många år och arbetat där som elektriker, men när pappan dog bestämde han sig för att återvända till Gambia och ta över pappans elfirma och här har han nu blivit kvar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Att familjen är drivna entreprenörer råder det inga tveksamheter om, men Vicky lyfter sitt entreprenörskap och sin entusiasm till ytterligare nivåer.

Vicky´s Training Centre på Facebook

KONTAKT: För att komma i kontakt med Vicky går det bra att maila henne på tambav1968@yahoo.com eller ringa henne på något av följande nummer: +220-4496094, +220-7224071 eller +220-9903960. Besöksadressen är: 16th-6th street south Fajara.

Fatou Touray
Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.