Sandele i Kartong, ett helt unikt ställe

I byn Kartong i södra Gambia kan du finna Sandele Eco-Retreat. Stället är uppbyggt av det engelska paret Geri och Maurice. Till skillnad från många européer som kommer till Gambia, eller andra länder i Afrika, för den delen, så har de inte försökt sko sig och följa sina egna intressen av att köpa land billigt och bygga för att tillfredsställa sig själva och sina behov, eller helt enkelt tjäna en hacka med tanke på de låga men stigande priserna, utan de har tänkt ett steg längre, både med befolkningen, miljön och framtiden i åtanke. Kan det verkligen vara så bra som det låter? Jag bestämde mig för att åka till Kartong och träffade maken i paret för att ta reda på det. Följ gärna med mig på en annorlunda resa där långsiktigt och osjälviskt planerande står i fokus…

Foto: Fatou Lusi, afrope.se

 

En andra kolonisering

1997 hyrde paret Geri och Maurice ett mindre hotell i Gambia, nära Fajara. Hotellet hette Safari Garden Hotel. Efter några år kände de att de ville göra något mer och inte bara ta, utan även ge tillbaka något till landet och befolkningen som var mer långsiktigt.

Under sina år i Gambia hade de upplevt en andra kolonisering av landet. Europeér kom, köpte upp land billigt och byggde sedan upp boenden och/eller affärsverksamheter för sina egna intressen, utan en tanke på dess inverkan på miljö, natur och befolkningens framtid.

Planen Sandele tar form

2002 bestämde de sig för att bygga upp Sandele Eco & Retreat Center i byn Kartong. 2004 fick de tillgång till marken på 26 hektar land och 2005 påbörjades byggnationerna.

Tanken är att nyttja naturens tillgångar, utan att utarma desamma. Bland annat köpte man in maskiner från Indien som kräver mindre cement för att skapa byggmaterial. I stället för de 25% cement som de befintliga maskinerna i Gambia kräver, behövs endast 5-7% cement med maskinerna från Indien. I övrigt har man använt mycket naturmaterial, såsom till exempel stenblock till taken. HÄR kan du läsa mer om själva byggnadsmetoderna.

När en del av byggnationerna färdigställts kom många förfrågningar om att bygga upp fler hus i Gambia, då byggnaderna är byggda enligt ekologiskt grundtänk, men även för att byggnaderna är mycket originella och unika i sitt utseende.

Namnet Sandele

Sandele (uttalas San-day-le) valdes noggrant ut. Sandele kommer från två ord på Mandinka (Mandinka är den största etniska gruppen i Gambia). ”Sine” betyder ”nu” och ”dehli” betyder ”stilla”. Ofta när man vaggar en bevis till sömns, viskar mamman ”Sineedehleh”, ”Now be still”, ”Stilla nu”.

Det är svårt att beskriva det unika med Sandele, både helhetstänket och byggnationerna, men även den mycket fridfulla atmosfären.

Aktiviteter på Sandele

”This is no place if you want night clubs”, säger Maurice och skrattar.

Aktiviteterna på Sandele är relativt få. Det finns yogaklasser och en liten, rund sprinterbana. I närheten finns även en reptilfarm. Vissa utflykter kan man också åka iväg på, men Sandele handlar inte om underhållning och aktiviteter, utan i stället om retreat och tid för eftertanke. För fågelskådare finns det dock mycket att göra. Gambia är ett land känt för just fågelskådning och ett fokus finns på detta på Sandele och fågelskådare rekommenderas varmt att besöka Sandele, som satsar på en ansvarsfull turism.

Vidare har Sandele också ett uppdrag för att bevara sköldpaddor. Genom kameror och GPS kan man ha koll på sköldpaddornas positioner och på så sätt följa och skydda sköldpaddorna. Förra året kapslade man hela 4000 sköldpaddsägg på Sandele och man släppte 2000 sköldpaddor fria ut i havet. Sandele planerar att skaffa sponsorer för att ytterligare kunna utöka sitt bevarande av sköldpaddor. Återigen blir det uppenbart hur paret Geri och Maurice satsar på långsiktigt tänkande och ansvarsfull turism.

Visionen Sandele breddas

Visionen stannar dock inte vid retreatment och ett fridfullt turistboende. Det engelska paret har även byggt en barnteater med plats för 300 personer, ett center för funktionsnedsatta barn; Childrens inclution Center for disable children, ett Natural Inviroment och en hel del annat. All byggnation har jordnära, unika byggnader med ekologiskt fokus. Totalt har sju byggnader tagit form utanför Sandele.

Ekologisk plan

På Sandele finns elektricitet 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, genom solcellssystemet; Solar hot water system. Vatten flödar till platsen genom pumpar som pumpar upp vatten från 400 meter djupa brunnar. Vidare har toaletterna två skilda system. Dels torrkomposttoaletter och dels den svenska uppfinningen aquation, vilket innebär wet composting toilets (våtkompost) där man återvinner vattnet.

Sandele Lärocenter

Sandele innefattar även ett lärocenter. Lärocentret går ut på ett utbytesprogram där engelska ungdomar kommer till Gambia och utbildar gambiska ungdomar till att i sin tur lära ut. I utbyte får de engelska ungdomarna praktisk träning på att lära ut.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Boenden och finansiering

Grundplanen har utökats allt eftersom och i nuläget planeras totalt 39 rum att byggas. Rummens utseenden och former varierar. Finansieringen av Sandele har helt skötts av paret privat. Ibland har de fått stoppa byggandet under perioder då kapitalet svajat.

Just i år har de mycket få gäster, liksom alla andra turistinrättningar och hotell i Gambia, på grund av rädslan för ebola. Trots att ebola inte finns i Gambia har rädslan för den slagit mycket hårt mot turistnäringen i Gambia. På Sandele har det bland annat inneburit att man varit tvungen att halvera personalstyrkan. Normalt får de dock avvisa folk runt nyår då Sandele brukar vara fullbelagt vid den tiden.

Shopping och ätbart

Fantastiskt goda chips, färska och nygjorda Foto: Fatou Lusi, afrope.se

Det finns souvenirbutik med föremål som håller lite högre kvalité än det man köper på marknaden. Det finns också restaurang och bar och jag kan personligen rekommendera att prova de chips som säljs helt färska och nygjorda av sötpotatis eller kassava om man är sugen på ett tilltugg. Även de särskilda fruktdrinkar som serveras håller hög klass och är mycket goda.

 

Ledningen

Maurice är en äldre, avslappnad man med ett gott hjärta. Det går inte att ta miste på att det finns en mycket god baktanke med hela projektet. Maurice poängterar vid ett flertal tillfällen att samarbetet med byn Kartong är mycket viktig och står i fokus. Jag hinner också träffa direktören Matarr helt kort och jag får även ett gediget och gott intryck av honom.

Efter min intervju med Maurice, blir vi tagna på en rundvandring med en man i personalen. Byggnaderna är helt fantastiska, stranden ett rent paradis och det är mycket intressant att gå runt i lokalerna i lärocentret. Även om det är väldigt tomt och ödsligt när vi går runt, så avslöjar bilder, skolarbeten och foton att det här är ett ställe som livas upp av engagerade och entusiastiska ungdomar.

Elevernas skapande på lärocentret Foto: Fatou Lusi, afrope.se

Under rundvandringen frågar jag vår guide en del om stället och om paret och han avslöjar att det inte bara är så bra som det låter, utan till och med bättre. Av vinsten går nämligen 30% tillbaka till byn Kartong och minst 70% av de anställda måste komma från byn. På den stora marken sker inga skövlingar, utan naturens bevarande står i centrum. Det märks tydligt att vår guide har stor respekt och mycket gott att säga om paret Geri och Maurice och deras verksamhet.

Som ett slutligt bevis för det långsiktiga tänket, vill jag nämna att paret Geri och Maurice valt att leasa hela marken i 25 år och därefter planerar de att återlämna Sandele till byn Kartong och själva dra sig tillbaka till sitt hus, sittandes under ett baobabträd och fortsätta vara en del av samhället.

 

Sandeles hemsida finner du HÄR!

Sandele på Facebook finner du HÄR!

Fatou Darboe
Fatou Lusi

 

2 reaktioner till “Sandele i Kartong, ett helt unikt ställe”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.