Nobelpristagare Toni Morrisons "De blåaste ögonen" – tyvärr fortfarande högaktuell

Läst någon Nobelpristagare på sistone? Varför inte läsa Toni Morrisons debutroman ”De blåaste ögonen”? Lika aktuell i dag som när den kom.

Bild: Helena Svensson, Afropé.se
Bild: Helena Svensson, Afropé.se

Toni Morrison var den första svarta kvinnan som fick ta emot Nobelpriset i litteratur, 1993. Det säger något om hennes storhet och genomslagskraft. Hon debuterade 1970 med ”De blåaste ögonen”, som utkom 1994 på svenska, alltså först efter att hon fått Nobelpriset. ”De blåaste ögonen” är en stark skildring av en fattig svart familj i 1940-talets Ohio.

I centrum står tolvåriga Pecola, en flicka som älskar dåtidens storhet, Shirley Temple, över allt annat. På något sätt får hon för sig att skulle hon bara bli vacker – och skönhet är synonymt med Shirleys utseende – så skulle allt bli bra. Då skulle föräldrarna sluta slå halvt ihjäl varandra, hon skulle inte mobbas i skolan och säkerligen inte heller våldtas av sin egen far. Därför önskar hon sig, mer än något annat, blå ögon. Så att hon ska bli vacker.

Det skär i en att läsa om en rasism som genomsyrar hela samhället, hela verkligheten, allt. Toni Morrison skriver i efterordet att ”jag koncentrerade mig därför på hur något så groteskt som utdömandet av en hel ras kunde slå rot hos samhällets allra ömtåligaste medlem – ett barn, och den mest sårbara – en flicka.”

Bokens Pecola går sönder. Vi får följa den processen, via upphackade brottstycken, återberättade ur olika personers synvinklar. Pecola hade aldrig en chans.

Boken utspelar sig 1940. Visst har vi kommit långt sen dess. Ändå finns paralleller till vår verklighet. Boken är tyvärr högaktuell, än i dag.

Betyg

betyg betyg betyg betyg

 

Helena Svensson
Helena Svensson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.