Sierra Leones vicepresident i karantän

Sierra Leones vicepresident, Samuel Sam-Sumana, har satt sig själv i karantän efter att en av hans livvakter avlidit i ebola. Beslutet att sätta sig i karantän är självvalt och vicepresidenten menar att han vill föregå med gott exempel och inte ta några risker.

Ebolabudskap på hälsoministerns fordon, Sierra Leone - Foto: CDC Global
Ebolabudskap på hälsoministerns fordon, Sierra Leone – Foto: CDC Global

Dödsbeskedet för vicepresidentens livvakt kommer i en tid då ebolan verkar ha kommit någorlunda under kontroll och man hoppas på att de drabbade länderna i Västafrika snart ska kunna se ett slut på denna epidemi. Livvakten ska ha avlidit under fredagen och vicepresidenten sätter nu sig själv i karantän under rekommenderade 21 dagar.

Nya restriktioner

Landets president, Ernest Bai Koroma, aviserade nya restriktioner under lördagen. Bland annat inför man nu nattförbud för samtliga avgående båtar och för kommersiella fordon som lastar varor kring den västliga kusten. Örlogsfartyg kommer att patrullera stranden och kajerna, och polisens hälsokontroller kommer att stärkas.

Enligt WHO har antalet smittade och avlidna fall till följd av ebolasmitta minskat drastiskt de senaste veckorna och för vecka 8, som avslutades den 22 februari, meddelades 99 nya bekräftade fall av ebola, 63 av dessa i Sierra Leone. I Liberia rapporterades för samma vecka endast ett nytt fall och i Guinea 35 stycken.

Ebolaepidemin som härjat i framförallt Sierra Leone, Liberia och Guinea i över ett års tid nu, har hittills krävt nära 10 000 liv.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.