Liberia har släppt ut sin sista ebolasmittade patient, men oron finns ännu kvar

Enligt WHO:s senaste rapportering har Liberia under förra veckan släppt sin sista ebolasmittade patient. Samtidigt hade landet då passerat en vecka utan några nya registrerade fall av virussjukdomen. I Sierra Leone och Guinea finns fortfarande ett antal smittade och man tycks ha stora problem att helt få ordning på smittspridningen.

En avdelning vid ELWA 3, Läkare utan gränsers behandlingscenter i Monrovia, som öppnade den 16 september.  Då låg man långt efter sjukdomen i landet. Nu har alltså den sista smittade personen i landet släppts ut från isolering.  Foto: Caitlin Ryan/MSF
En avdelning vid ELWA 3, Läkare utan gränsers behandlingscenter i Monrovia, som öppnade den 16 september 2014. Då låg man långt efter virussjukdomen i landet. Nu har alltså den sista smittade personen i landet släppts ut från isolering.
Foto: Caitlin Ryan/MSF

Efter två veckors behandling lämnade den sista ebolapatienten i Liberia sin isolering på ett behandlingshem i landets huvudstad, Monrovia. Men även om landet just nu inte har någon känd smittad person, bör man vara medveten om att detta lätt kan ändras under en tid framöver. Dels ska de föreskrivna 42 dagarna sedan senast smittade person i landet passera och då Guinea och Sierra Leone rapporterat nära 150 nya fall under föregående vecka, och befolkningen i de tre huvudsakligt drabbade länderna är väldigt mobil så finns det givetvis fortfarande en risk för nya fall även i Liberia.

WHO:s talesman Gregory Hartl, sa till BBC Africa förra veckan;

”Vi måste ner till noll smittade i alla tre länderna innan vi kan anse smittan besegrad i något av dessa länder.”

Att antalet ebolafall inte når ner till noll i just Guinea och Sierra Leone tror man beror på det faktum att vissa av de nödvändiga åtgärderna inte fungerat fullt ut, däribland en av de viktigaste, rutinerna kring begravningar. Enligt WHO registrerade man under föregående vecka sexton stycken icke-säkra begravningar i respektive land, där man alltså inte följt de nya riktlinjer som gäller vid eboladödsfall.

Den stora frågan nu är, om det är möjligt att strypa detta utbrott utan en fullt fungerande medicin eller ett vaccin.

WHO:s biträdande generaldirektör, Marie-Paule Kieny säger;

”Ett effektivt vaccin för att kontrollera aktuella skov kan vara den spel-växlare som behövs för att slutligen avsluta denna ebolaepidemi och kan också bli en försäkring vid eventuella framtida epidemier”.

Den sista testningsetappen av ett experimentellt ebolavaccin inleddes i Guinea den 7 mars och pågår i området Basse, som är ett av de hårdast drabbade områdena. Om vaccinet visar sig vara så effektivt som man hoppas ”- så kommer det att bli det första förebyggande verktyget mot ebola i historien”, säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

Nästan 10 000 personer har nu dött av ebola sedan utbrottet blev känt för drygt ett år sedan.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.