Trakasserier tvingar par att flytta från Tomelilla

En kvinna och hennes man har blivit utsatta för trakasserier i sin hemkommun, Tomelilla. Trakasserierna har eskalerat och nu vågar paret, som är ett afrosvenskt par, inte bo kvar i kommunen.

Tomelilla kommunhus - Foto: Mrkommun (commons)
Tomelilla kommunhus – Foto: Mrkommun (commons)

Kvinnan som är gravid och brukar gå ut på promenad varje kväll. Promenaderna har dock inte varit trevliga på senaste tiden, utan har istället lett till mardrömmar och stress. Stress som hon inte får utsättas för eftersom hon har haft flera komplikationer under sin graviditet.

En dag när hon var ute på promenad hade ett gäng ropat otrevliga saker efter henne, hon ökade farten och skyndade hem. När hon kom hem bröt hon ihop. Dagen efter bad hon sin man följa med på promenaden, men då hade gruppen fortsatt ropa saker efter paret. Mannen hade bett henne ignorera dem, då började de istället kasta bananer. Mannen sprang då efter dem, men kvinnan bad honom att stanna, eftersom hon var rädd

Kvinnan, som vill vara anonym, fick spendera tre dagar på sjukhus efter att hon kom hem till en lapp på hemmets dörr. Det var då hon insåg att hon och hennes man inte kunde stanna kvar. De kontaktade då kommunen och fick hjälp med ett korttidsboende i en annan kommun. Idag bor de hos några vänner.

Kommunalråd Leif Sandberg säger till SVT;

– Grunden är  att alla ska känna sig trygga, vart man än befinner sig i Skåne.
Det här är frågor vi tar på stort allvar.

Klockan 14.00 idag inleddes en manifestation på torget i Tomelilla i syfte att visa att alla har plats och ska känna sig trygga kommunen, och för att visa stöd för dem som utsätts för hatbrott. För bara fyra månader sen dömdes tre killar i Tomelilla för hets mot folkgrupp, försök till misshandel och skadegörelse.

Bakom initiativet för dagens manifestation står Tillsammans Tomelilla och Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa. En av talarna är Afrosvenskarnas Forum för Rättvisas ordförande, Momodou Malcolm Jallow.

 

http://www.svt.se/wd?widgetId=23991&sectionId=566&articleId=2751427&type=embed&contextSectionId=566&autostart=false

Hawa Sallah
Hawa Sallah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.