Black Feminism: Rundabordssamtal hos Afrosvenska Akademin

Detta bildspel kräver JavaScript.

”Jag kämpar för dig, du måste börja kämpa för mig också!”. Det är en isande kall onsdagskväll den 18 februari men det hindrar inte ett femtiotal personer att attenda Afrosvenska Akademins rundabordssamtal, på Bohusgatan 25 i Stockholm, med temat ”Black Feminism”. Det är en liten lokal och väggarna pryds med porträtt av kvinnliga ikoner. Ur högtalarna strömmar musik med låtar av bland annat Lauryn Hill.

Jag frågar en kvinna var jag kan hitta Anyasi Sabuni Söderling, ordförande för Afrosvenska Akademin och kvinnan pekar mot uppgången. Anyasi berättar om Afrosvenska Akademin, att de ansåg att det fanns ett behov för unga afrosvenskar att prata om deras ursprung. Nyligen hittade de en sponsor och de kunde påbörja sitt ledarskapsprogram. Ledarskapsprogrammet vänder sig till ungdomar och leds av ungdomar.

Rundabordssamtalet börjar

Victoria Kawesa - Rundabordssamtal hos Afrosvenska Akademin - Foto: Fredrik Bergenkvist/Afropé
Victoria Kawesa – Rundabordssamtal hos Afrosvenska Akademin – Foto: Fredrik Bergenkvist/Afropé

I soffan sitter det åtta kvinnor med olika positioner och bakgrunder bakgrunder, men med namn som ofta cirkulerar när det kommer till ämnen som rör antirasism eller feminism. Vi har bland andra Victoria Kawesa från Feministisk Inititativ, Fanna Ndow, skapare av Instagramkontot SvartKvinna, Alle Eriksson som är ägare av Hallongrottan – en feministisk, antirastistisk hbtq-bokhandel – och bloggerskan Steffi Aluoch. Samtalet hålls av en av de ungdomar som är med i Ledarskapsprogrammet, hon presenterar deltagarna som ska vara med i samtalet idag och poängterar att det är ett samtal och ingen paneldebatt.

Ämnet är ”Black Feminism” – vad är det egentligen. Vad är skillnaden mellan ‘black feminism’ och den västerländska feminismen. När Victoria Kawesa får ordet inleder hon med att säga hur långt vi har kommit i den här rörelsen, att för 10 år sedan kunde vi inte sitta och diskutera som vi gör idag. De är rörande överens om att feminism hänger ihop med antirasism. En fråga som länge diskuteras är om ‘black feminism’ splittrar den antirastiska kampen? De pratar om att svarta kvinnor utsätts för ett dubbelt förtryck i jämförelse med svarta män. Som svart kvinna behöver du ta striden för din hudfärg och även striden för lika värde mellan könen. De pratar även om hur viktigt det är att också män tar kampen för jämställdhet. Steffi Aluoch pratar om sin lillebror och berättar att hur hon tillsammans med honom tar striden mot antirasismen men tar sedan en kort paus och säger, ”- Jag kämpar för dig, du måste börja kämpa för mig också” och syftar till den feministiska kampen.

De pratar och skrattar men du kan höra en underton av allvar. De påminner varandra om att kampen precis har börjat och att den inte får svalna. De diskuterar vilken som är den viktigaste feministiska frågan och involverar publiken. Vad är egentligen den viktigaste feministiska frågan? Och hur implementerar vi ‘black feminism’ i en västerländsk värld?

 

Linn Hildingsson
Linn Hildingsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.