Bokrecension: Friheten förde oss hit

Gunnar Ardelius har tidigare skrivit böcker för yngre läsare och Friheten förde oss hit är hans första roman som riktar sig till vuxna läsare. En läsvärd och intressant roman om livet i ett nytt land och som samtidigt ger en överblick över kolonisationens historia och neo-kolonialism på den afrikanska kontinenten.

Friheten förde oss hit1 utspelar sig i slutet av 60-talet i Liberia och bokens huvudkaraktärer är den svenska familj som flyttat dit för att jobba inom det svenska gruvföretaget LAMCO. Den svenska familjen som försöker sitt bästa för att visa upp den perfekta yta, medan det bakom fasaden är en splittrad och rätt så trasig familj som gömmer sig. Ett olyckligt äktenskap, en tablettknaprande mamma, en rebellisk tonåring med ett starkt intresse för rättvisa och solidaritet och en pappa som i egenskap av nytillsatt personalchef får ta smällen när missnöjet över de dåliga arbetsförhållandena gror.

Friheten förde oss hit. Foto: Anna Wedin, Afropé
Friheten förde oss hit. Foto: Anna Wedin, Afropé

Situationen i Liberia är redan ansträngd med en överklass och styrande som åtnjuter privilegier medan den stora massan av människor lever under hårda förhållanden, en situation som den svenska gruvdriften drar nytta av och utnyttjar. Familjens föreställning om Afrika som platsen där alla bekymmer kan glömmas och man kan hitta tillbaka till sitt ursprung visar sig inte riktigt stämma, istället är det hotande arbetarstrejk, familjeproblem och svårigheter att anpassa sig till ett nytt land och en ny plats som fyller dagarna.

Boken är lättläst och med sina dryga 200 sidor är den nästan något för kort, historien skulle gärna få utvidgas och fylla fler sidor men är välskriven och med ett flödande språk.

Utan att vara en faktabok ger den ändå läsaren en inblick i kolonisationens Afrika där en överklass förtrycker och utnyttjar den stora massan, något som i det här fallet förstärks av den svenska närvaron. Förutom att ge en historisk tillbakablick över landet Liberia väver den samman vitt skilda människoöden som alla påverkar varandra, trots dess olika ursprung. Den trotsiga tonåringen Mårtens liv förändras för alltid när han kommer i kontakt med familjens anställda, Ormpojken, och deras tämligen oskyldiga strid för gruvans arbetare får förödande konsekvenser, för alla.

Sammanfattningsvis kan boken summeras till att vara en intressant berättelse kombinerat med historia om Liberia, ett av få afrikanska länder som aldrig lytt under en europeisk kolonisationsmakt2, samt ett viktigt bidrag för att belysa den roll som Sverige, och andra europeiska stater, utgjorde i det postkoloniala Afrika. Min enda önskan är att boken skulle ha utvidgats och gjort mer än att bara skrapa på ytan till denna intressanta historiska kontext.

  1. Friheten förde oss hit är förutom bokens titel även det motto som användes av de amerikanska frigivna slavarna som återvände till Liberia efter slaveriets avskaffande under 1800-talet. Mottot i orginial på engelska; The love of liberty brought us here.
  2. Liberia och Etiopien är de två afrikanska länder som officiellt aldrig varit koloniserade, dock var Etiopien ockuperat av Italien under en tid.

Betyg: 3 av 5

betygbetygbetyg

 

 

 

Anna Wedin
Anna Wedin

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.