Tanzania arresterar mer än 200 häxdoktorer

Tanzania har arresterat mer än 200 häxdoktorer i en fortsatt ansträngning att stoppa morden på albiner i landet.

Albino_boy_tanzania
Foto: Tyler Sharp/cc

Tanzanias regering har startat ett tillslag mot häxdoktorer i landet efter att ha förbjudit utövandet i januari i år. Bara förra veckan arresterade man 32 häxdoktorer och 225 har arresterats totalt sedan förbudet kom till stånd enligt AFP nyheter.

Enligt den tanzaniska polisens talesperson Advera Bulimba hittades några av de arresterade häxdoktorerna med saker som ödleskinn, vårtsvinständer, strutsägg, fågelklor, apsvansar, åsnesvansar och lejonskinn.

Bulimba sade vidare att kampanjen har som mål att rikta sig mot hela det kriminella nätverket av förbrytare, både säljare och köpare av kroppsdelar samt häxdoktorer, och tillade att 97 av de arresterade häxdoktorerna redan har hamnat inför rätta.

I uttalandet vädjade Bulimba också till religiösa ledare, traditionella åldermän, politiker och journalister, ”-att fortsätta informationskampanjen mot vidskepliga föreställningar som håller tillbaka utvecklingen av vårt land”.

Högre andel albiner i Tanzania

Häxdoktorer i Tanzania tror att kroppsdelar från albiner ger rikedom och tur och det finns de som är beredda att betala så mycket som motsvarande 700 000 kronor för ett komplett set med kroppsdelar enligt Röda Korset.

För bara några veckor sedan blev en ettårig albinopojke dödad i de nordvästra delarna av landet.

I snitt föds en albino per 1 400 tanzanier jämfört med en per 20 000 i vår del av världen. Enligt vissa forskare är detta ett resultat av inavel.

FN bedömer att så många som 80 tanzaniska albiner har blivit mördade sedan år 2000, en situation som landets president Jakaya Kikwete beskriver som ‘en ondska’ som skämmer ut landet.

 

Källor: BBC och WAToday

Hanna Danielsson
Hanna Danielsson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.