Årets första regn har fallit i Gambia

Igår morse var det ett tämligen svalt, mulet och regntungt Gambia som vaknade till liv. Under natten hade årets första regn fallit och luften var friskare än vanligt. Under gårdagen regnade det sedan ett flertal gånger och duggregnade mer eller mindre hela dagen nere vid kusten. Solen tittade fram några minuter men i övrigt var det mulet och tunga regnmoln dominerade.

Ett regnigt och mulet Banjul. Foto: Anna Wedin, Afropé
Ett regnigt och mulet Banjul. Foto: Anna Wedin, Afropé

Förra årets regnsäsong var sparsam vilket innebar att många skördar gick om intet på grund av bristen på regn. Detta då bönderna inte har tillräckligt med vatten eller resurser för att kunna bevattna sina odlingar utan förlitar sig på att regnet ska komma. När regnet då inte kommer innebär det att skördarna torkar bort och innebär under det kommande året att livet på landsbygden blir extra hårt då man lider av matbrist. Förhoppningen inför detta årets rengperiod har därför varit höga och man hoppas på mycket regn för att få goda skördar. Gårdagens regn får man därför hoppas kan ses som ett tecken på att regnet kommer tidigt i år och kanske också i stor omfattning.

Än viktigare är kanske regnet just i år då man i Gambia planerar att kunna stoppa importen av ris och andra basvaror från och med 2016 och då vara självförsörjande på just ris och andra basvaror som landet själv kan odla. Speciellt risodling kräver mycket vatten och regnet kommer därför att behövas mer än någonsin under den kommande regnperioden om man ska kunna uppfylla detta mål. Afropé har tidigare skrivit om detta i samband med ebolans konsekvenser för Gambias turistnäring, mer om det kan du läsa HÄR.

Anna Wedin
Anna Wedin

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.