Internationella dagen för avskaffandet av rasdiskriminering

Idag är det den internationella dagen för avskaffandet av rasdiskriminering, International Day for the Elimination of Racial Discrimination. Dagen har instiftats av FN. Att just den 21 mars har valts är ingen tillfällighet, utan det är även en påminnelse och ett sätt att hedra offren för massakern i Sharpeville, Sydafrika den 21 mars 1960.

Foto: Fatou Touray, Afropé
Foto: Fatou Touray, Afropé

Demonstranter hade samlats i Sharpeville för en fredlig demonstration mot de då rådande passlagarna i Sydafrika, men demonstrationen slutade med en massaker utförd av apartheidpolisen som tog livet av 69 personer och sårade 180 personer. Bland de 69 döda, var det 10 kvinnor och åtta barn som fick offra sina liv. Av de sårade var det 31 kvinnor och 19 barn. De flesta döda visade sig i efterhand vara skjutna i ryggen.

FN:s generalförsamling instiftade den internationella dagen för avskaffandet av rasdiskriminering den 21 mars 1966. Dagen är dock inte endast till för att hedra offren för Sharpevillemassakern, utan även för att belysa den rasdiskriminering som än idag pågår och möjlighet att arbeta fram verktyg för att rasdiskriminering ska kunna upphöra. Rasdiskriminering är ett ämne som berör alla folk i alla länder. Att uppmärksamma problemet med rasistiska strukturer känns som ett bra tillfälle att lyfta fram den här dagen.

Fatou Touray
Fatou Touray

En tanke på “Internationella dagen för avskaffandet av rasdiskriminering”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.