Internationella dagen till minne av offren för slaveri och för den transatlantiska slavhandeln

Det må var våffeldagen idag, med all sin ära och smak, men något som än mer angeläget att lägga på minnet denna dag, den 25 mars, är den internationella dagen till minne av offren för slaveri och den transatlantiska slavhandeln, International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade.

Staty rest i Gambia vid byn Juffureh, till minne av offren av slavhandeln Foto: Fatou Touray, Afropé
Staty rest i Gambia vid byn Juffureh, till minne av offren av slavhandeln Foto: Fatou Touray, Afropé

Årets tema för denna dag, 2015 är Kvinnor och Slaveri.

I över 400 år blev mer än 15 miljoner män, kvinnor och barn offer för den transatlantiska slavhandeln, en av de allra mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia.

Varje år den 25 mars, den internationella minnesdag för offren för slaveri och den transatlantiska slavhandeln erbjuds möjlighet att hedra och minnas de som led och dog i händerna på den brutala slaverihandeln. Den internationella dagen syftar också till att öka medvetenheten om farorna med rasism och fördomar i dag.

För att mer permanent hedra offren, kommer ett minnesmärke att resas i Förenta nationernas högkvarter i New York. Den vinnande designen för minnesmärke, The Ark of Return Video av Rodney Leon, skapat av en amerikansk arkitekt med haitisk härkomst, har utsetts efter en internationell tävling.

slaveriÅrets tema ”Kvinnor och Slaveri” hyllar de många förslavade kvinnor som uthärdade outhärdliga umbäranden, inklusive sexuellt utnyttjande, liksom dem som kämpade för frihet från slaveri och stred för dess avskaffande. Temat hyllar också styrkan i förslavade kvinnor, som trots alla övergrepp de fick uthärda, lyckats sprida sin kultur till kommande generationer.

Det uppskattas att en tredjedel av de cirka 15 miljoner människor som deporterades från Afrika genom den transatlantiska slavhandeln var kvinnor. Förslavade kvinnor anses ha burit en trippel börda. Förutom att uthärda de svåra förhållandena i tvångsarbete som slav, upplevde de extrema former av diskriminering och exploatering på grund av sitt kön och sin hudfärg.

Detta bildspel kräver JavaScript.


År 2015, utöver de formella årliga observationerna av den internationella dagen, under veckan den 25 mars, kommer en serie av världsomspännande jubileumsaktiviteter planeras under året. Händelser inkluderar en högtidlig ceremoni i FN, filmvisningar, kulturevenemang, diskussionsserie och utställningar både i FN och i andra länder.

Facebook

Twitter

Källa: FN International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade

Fatou Touray
Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.