Pankett – Gambiska pannkakor

Gambiska pannkakor. Foto: Anna Wedin, Afropé
Gambiska pannkakor. Foto: Anna Wedin, Afropé

Då man befinner sig i ett annat land under en lång tid är det ofta vissa maträtter eller tillbehör man saknar lite extra. När det kommer till svensk mat brukar det ofta handla om bland annat kaviar, knäckebröd, potatisgratäng, köttbullar & potatismos eller kanske pannkakor. I många fall går det ju att göra en något annorlunda variant på dessa maträtter eller tillbehör, och just pannkakor är en sådan rätt som görs i en lite udda variant i Gambia. Pankett (troligen lika många sätt att stava som varianter) är troligen den gambiska motsvarigheten till svensk pannkaka, eller möjligen munkar. Pankett skulle man nämligen kunna säga är en hybrid av pannkakor och munkar, ungefär som fast pannkakssmet som formas till runda små bollar och friteras i vegetabilisk olja. Dessa ”pannkakor” säljs i många gathörn runt om i landet och kostar vanligen 1 dalasi styck, och fås inslagna i det obligatoriska tidningspapperet. Kanske inte det bästa substitutet när man är sugen på svensk pannkaka med sylt och grädde, men med lite socker på är det gott i alla fall!

Vad saknar Du när du befinner dig i ett annat land under en längre tid?

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.