Populariteten på injera i västvärlden höjer priserna i Etiopien och Eritrea

I Etiopien och Eritrea äter man injera som basföda. Injera påminner om pannkakor till utseendet, men används som ett tunnbröd. Injera bakas med sädesslaget teff. Injera har nu blivit så populärt i västvärlden att priserna höjts till nivåer som gör att många inte har råd att köpa teff i Etiopien och Eritrea längre.

Injera Foto: Fatou Touray, Afropé
Injera Foto: Fatou Touray, Afropé

Injera består av mjöl, vatten, olja och salt. Surdegspannkakorna har en syrlig smak och lite ”svampig” konsistens. Injera äts med höger hand och man använder brödet att lägga kött, grytor, röror och annan mat på.

Nu har västvärlden dock upptäckt att teff både är glutenfritt, samt rikt på järn, kalcium och magnesium och många länder har därför börjat importera injera i stora mängder. Detta har lett till att behovet av teff för att laga injera i Etiopien och Eritrea inte kan tillgodoses i samma utsträckning, vilket i sin tur drivit upp priserna så att många inte längre har råd att köpa teff för tillagning av injera.

Att injera blivit så populärt i västvärlden beror till stor del på att stora Hollywoodkändisar gått ut med att de äter injera, men även på att det spridit sig stort att injera är glutenfritt. Teff går till viss del, men inte helt att ersätta med andra typer av säd.

Till Stockholm importeras färsk injera till restauranger och butiker tre gånger i veckan. Till USA importeras en miljon varje månad. Detta är förstås glädjande för de som tjänar pengar på exporten och för de som funnit en ny nyttig och god föda, men det är förstås ett problem då etiopier och eritreaner inte längre har råd med sin basföda, då populariteten drivit upp priserna till orimliga nivåer.

Teff är en grässort som har odlats i tusentals år på de etiopiska och eritrianska högländerna. Själva sädeskornet är mycket litet och trivs bäst på 2 000 meters höjd.

I Sverige har försök till odlingar av teff skett med hjälp av EU-bidrag, framgången har hittills varit måttlig.

Källa: SVT

Fatou Touray
Fatou Touray

En tanke på “Populariteten på injera i västvärlden höjer priserna i Etiopien och Eritrea”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.