Barnvåldtäkterna i DR Kongo ökar

Många har hört eller läst om de fruktansvärda övergrepp som många flickor och kvinnor utsätts för i Demokratiska republiken Kongo. Situationen i landet är nu mer alarmerande än någonsin. Främst gäller detta i östra delarna av landet, där förövarna nu verkar ha gjort de minsta barnen till sina måltavlor. Små flickor, så unga som 18 månader våldtas, misshandlas och lämnas med brutala skador efter att ha kidnappats från sina hem mitt i natten.

Panzisjukhuset i Bukavu hjälper mer än tusen flickor och kvinnor varje år och har så gjort i 15 års tid. Naama Haviv är verkställande direktör för Panzi Foundation USA och berättar för Thomson Reuters Foundation att från området Kavumu har sjukhuset tagit emot 34 spädbarn och unga flickor, många av dem yngre än fem år, under de senaste två åren. Haviv menar att barn blivit en särskild måltavla för förövarna.

– Vi har sedan tidigare sett ett mycket betydande våld mot kvinnor och flickor i Kongo. Men vad som är nytt och särskilt förödande i just den här situationen är att den är centrerad till ett område. Det verkar som att barn har blivit en specifik måltavla. Förövarna bryter sig in i hemmen under natten och kidnappar flickorna, våldför sig sedan på dem ibland i flera dagar, ibland bara den natten, och ofta återlämnar de barnen till sina hem och till deras föräldrar.

MONUSCO SRSG, Martin Kobler, interagerar med barnen inne i Panzisjukhusets skolbyggnad - 8 oktober 2013 - Foto: MONUSCO/Sylvain Liechti
MONUSCO SRSG, Martin Kobler, interagerar med barnen inne i Panzisjukhusets skolbyggnad – 8 oktober 2013 – Foto: MONUSCO/Sylvain Liechti

Ett ramaskri över ökningen av barnvåldtäkter gjorde att föräldrar till de drabbade barnen, tillsammans med medicinsk personal, advokater, lärare och icke-statliga organisationer träffades på Panzisjukhuset i helgen. Där gavs bland annat möjlighet att skapa sig en konkret uppfattning om läget via siffror och statistik, men också via bilder som är tagna på offrens kroppar, från midjan och ner. Det handlar om brutala bilder, en fruktansvärd sanning och allvarliga konsekvenser för dessa barn som i vissa fall inte går att rädda alls.

I ett uttalande från Panzisjukhuset har man citerat pappan till ett treårigt offer och han säger;

– Vi ber att regeringen gör allt så att våra barn slutar att bli våldtagna. Polisen, MONUSCO (den fredsbevarande operationen i Kongo) och de lokala myndigheterna är alla medvetna om vad som händer oss, men hittills har de inte gjort någonting.

Panzisjukhuset drivs av den internationellt kända och prisade gynekologen Dr Denis Mukwege, som har varit ledande i arbetet med att belysa den epidemi av sexuellt våld som pågår i Kongo.

 

Källa: Thomson Reuters Foundation, Panzi Foundation USA

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

En tanke på “Barnvåldtäkterna i DR Kongo ökar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.