Bakslag i ebolasituationen

Guineas president Alpha Conde har meddelat om ett 45 dagar långt “akut hälsoläge” i fem av landets regioner. Områdena är koncentrerade till den västra och sydvästra delen av landet där ebolan fortsätter att hålla sitt grepp om befolkningen.

Man kommer att införa restriktioner för samtliga fem områden, där man sätter sjukhus och vårdkliniker med nyupptäckta fall i karantän. Man inför också nya regler för begravningar och en lockdown kan också komma att bli aktuellt.

I januari började man se hur antalet nya ebolafall började minska ganska markant i de tre hårdast drabbade länderna. Men då man nu erfarit bakslag i samtliga tre länder har ny oro vaknat till liv och hälsomyndigheterna som är på sin vakt, varnar för akutläge.

Sierra Leones ekonomi hårt ansatt

I helgen har Sierra Leone haft en landsomfattande lockdown, vilket är den andra i sitt slag i landet, sedan utbrottet blev känt för lite mer än ett år sedan.

Polismyndigheten från båda länder bevakar nu gränsen mellan Sierra Leone och Guinea för att säkerställa att ingen ebolasmittade tar sig mellan länderna, berättar Sierra Leones regerings talesman, Theo Nicol för Reuters.

Entrén till den lägre riskzonen på ELWA 3, Läkare utan gränsers ebolabehandlingscenter i Monrovia, Liberia i solnedgången. Foto: Caitlin Ryan/MSF
Entrén till den lägre riskzonen på ELWA 3, Läkare utan gränsers ebolabehandlingscenter i Monrovia, Liberia i solnedgången. Foto: Caitlin Ryan/MSF

Ebolautbrottet har enligt Världsbanken haft en katastrofal påverkan på Sierra Leones ekonomi. Man räknar med att intäkterna har rasat så mycket som med 40 procent för en del av landets befolkning och nära 180 000 personer har förlorat sina jobb.

Nya fall i Liberia

I Liberia hade man under tre veckor inga nya registrerade fall. Vilket trist nog, om än inte helt oväntat, nu har ändrats och tre nya fall har registrerats sedan den 20 mars. Samtidigt meddelar landets regering att man kommer att betala ut motsvarande 45 000 kronor till var och en av de familjer som förlorat anhöriga till viruset, i sitt jobb som hälsomedarbetare.

Hittills har 10 353 personer dött i den pågående ebolaepidemin som främst rör Guinea, Liberia och Sierra Leone.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.