Historisk presidentvalseger i Nigeria

Nigeria har hållit val och som vinnare står den före detta militärgeneralen Muhammadu Buhari, 72, den första oppositionsledaren att vinna ett presidentval i landet.

Muhammadu Buhari, valkampanj i januari 2015 - Foto: Heinrich Böll Stiftung/commons
Muhammadu Buhari, valkampanj i januari 2015 – Foto: Heinrich Böll Stiftung/commons

Klockan 18.00 lokal tid, med endast ett distrikt kvar att räkna, stod det klart att Buhari med lite drygt två miljoners övertag var den som gått vinnande ur valet.

Sittande presidenten Goodluck Jonathan har erkänt sig besegrad och gratulerat Buhari till posten. Det är ett mycket speciellt och unikt läge i landets turbulenta historia då en sittande president aldrig tidigare förlorat.

Det är fjärde gången den före detta militärgeneralen står som presidentkandidat. Buhari styrde landet en kort period redan 1983-85, men då efter att ha tagit makten genom en militärkupp i december 1983.

Många menar att Buhari kan vara bättre lämpad än Jonathan att leda landet, då han tros ha starkare möjligheter att besegra den militanta islamistgruppen Boko Haram som har satt skräck i landet de senaste 6 åren.

Ett land på stark frammarsch

De flesta observatörer och kontrollanter som funnits på plats i landet har generellt lovordat valet och menat att det gått rätt till. Men det finns anklagelser om bedrägeri, vilket skapar oro för att ett uppror av protester och våld skulle kunna uppstå.

Folk som är insatta i läget menar dock att Jonathans steg att gratulera Buhari skapat en situation där eventuella spänningar förmodligen kommer att lägga sig väldigt fort eller åtminstone minska drastiskt.

Som Afrikas folkrikaste land dras man med stora bekymmer och ständig kamp mot alla de olika motsättningar, grupperingar och konflikter som ständigt är igång. Allt från religiösa och kulturella till regionala konflikter. Samtidigt har landet en av de snabbast växande ekonomierna i världen idag och man är världens största exportör av olja. Kan man hantera landets alla enorma tillgångar på rätt sätt och få stopp på den endemiska korruption som pågår på så många håll, så finns det stora chanser att Nigeria inom kort är den starkaste ekonomin på hela kontinenten.

Nu hoppas givetvis Nigerias folk att Buhari är svaret på ett slut av många långa år av turbulens. Där man också frågar sig vad västvärldens roll i det hela är.

Källa: Reuters, BBC

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

 

En tanke på “Historisk presidentvalseger i Nigeria”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.