Beslutandeställning i asylfrågor – näthatare som bisyssla

Sydsvenskan skriver idag, liksom både de och annan media gjort tidigare, om juristen Hans-Ola Mårtensson som är en aktiv nätprofil med många rasistiska och fördomsfulla uttalanden, samtidigt som Hans-Ola Mårtensson anlitas av Migrationsverket. Samtidigt skriver Expressen om domare Barbro Johansson i Förvaltningsdomstolen, som alltså är en Migrationsdomstol. Även Barbro Johanssons har väckt uppmärksamhet efter uttalanden och åsikter på nätet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sydsvenskan skrev redan 2009 om Hans-Ola Mårtenssons näthetsande. Det ledde då till att juristen stängdes av. Sydsvenskan rapporterade:

”– Det är fruktansvärda åsikter, hemska saker, som den här personen har framfört, sade Migrationsverkets dåvarande generaldirektör Dan Eliasson.”

”– Om mina medarbetare finner att det här stämmer, och jag har ingen anledning att betvivla det, då kommer den här personen inte att ha några uppdrag för oss mer, fortsatte Dan Eliasson.”

Tweets från Hans-Ola Mårtenssons Twitterkonto
Tweets från Hans-Ola Mårtenssons Twitterkonto

I en ny undersökning som Sydsvenskan gjort, visar det sig att avstängningen blev relativt kortvarig. Redan två år senare, 2011 fick juristen nytt förordnande av Migrationsverket som följts av ytterligare 20 ärenden efter det och som fortgår.

Juristens första förordnande gällde en 27-årig kvinna från Nigeria och hennes ettåriga barn, som sökt asyl i Sverige. Asylskälen uppgavs vara att kvinnan riskerade förföljelser i Nigeria, med bakgrund av hennes religion, kristendomen. Som i övriga fall där Hans-Ola Mårtensson förordnats, fann Migrationsverket inte tillräckliga skäl för att ge kvinnan och hennes barn asyl.

Sydsvenskan uppger att de gått igenom domar i asylmål där Hans-Ola Mårtensson anlitats i Migrationsdomstolen sedan hans återkomst 2011. De har alla en sak gemensamt: Samtliga asylsökande har fått avslag.

Barbro Johansson i Göteborg sitter som nämndeman i Migrationsfrågor, samtidigt som hon hetsar med kommentarer på nätet

I ytterligare ett fall, denna gång i Göteborg, rapporterar Expressen att en kvinnlig domare, Barbro Johansson sitter i en förvaltningsdomstol i Göteborg. Barbro Johansson sitter som nämndeman, alltså förtroendevald domare där även Migrationsfrågor avhandlas och Barbro Johansson ska enligt Expressen ha skrivit nedlåtande och hatiska kommentarer om bland annat Somalier, muslimer och ensamkommande flyktingbarn på rasistiska sajter anonymt. Expressen genomför granskningen tillsammans med Researchgruppen.

”En av de granskade är SD-politikern Barbro Johansson, som sedan årsskiftet sitter i förvaltningsrätten i Göteborg, som också är en av landets fyra migrationsdomstolar. Det innebär att Johansson bland annat dömer i mål där asylsökande överklagat avslag på ansökningar om uppehållstillstånd – beslut som kan leda till utvisning från Sverige”, uppger Expressen.

På en av de rasistiska sajterna skrev Barbro Johansson förra vintern om somalier:

”Vore det inte bättre att fundera på varför så många anses vara mentalsjuka/sinnessjuka i Somalia. 1. Kan det ha med inavel att göra? 2. Kan det ha med islam att göra? 3. Kan det ha med koranskolan/imamerna att göra?”

Expressen rapporterar:

http://www.expressen.se/tv/nyheter/inrikes/domaren-sprider-rasism-pa-natet/?embed=true&external=true

Det pågår just nu en namninsamling där man kräver Barbro Johanssons avgång. Den kan du finna HÄR!

Källa: Sydsvenskan och Expressen

Fatou Touray
Fatou Touray

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.