Minst 14 döda i skottlossning vid universitet i Kenya

Tidigt på torsdagsmorgonen, runt femtiden, när studenter vid universitetsområdet i kenyanska Garissa hade samlats för morgonbön i moskén bröt plötsligt skottlossning ut.

I torsdagsgryningen hördes plötsligt explosioner och skottlossning inne på universitetsområdet i Garissa, som är beläget nära gränsen till Somalia. Minst fem beväpnade män tros ha tagit sig in på området.

– Det var fruktansvärt, det sköts överallt. Det är patetiskt att universitetet som ligger i ett så utsatt område bara vaktas av två poliser”, säger studenten Augustine Alanga till BBC.

Bild: P S Burton/Commonslicens
Bild: P S Burton/Commonslicens

Den militanta islamistgruppen al-Shabaab har tagit på sig attacken och vittnen menar att de skjutit urskillningslöst. Polis och säkerhetsstyrkor finns på plats, men man har svårt att få kontroll över läget då några av angriparna befinner sig uppe på en byggnad inne på området och skjuter mot de poliser som försöker ta sig in. Det finns uppgifter om ett okänt antal gisslan och ett femtiotal som ska ha lyckats fly attacken.

Dödstalet enligt senaste siffran sägs vara uppe i 14 stycken, men kommer sannolikt att öka. Ett trettiotal ska vara skadade.

– Jag har räknat till 14 döda kroppar som tagits ut från området av Röda Korset-ambulanser, och två av dem är kollegor till mig”, säger en polisman på plats.

Universitetet öppnade så sent som 2011 och har runt 700 studenter från hela landet. Då området ligger nära gränsen till Somalia är det ett lättillgängligt och välkänt mål för al-Shabaab, vars säte är i Somalia.

Källa: BBC, Reuters

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.