Afrika har de hälsosammaste dieterna i världen

Med sina stora skogsområden, massor av frukt och fibrer, liksom färsk fisk, har den afrikanska kontinenten lett vägen i en global forskning som avslöjar att det är där världens hälsosammaste dieter kan hittas.

Forskarna, som använt nationella uppgifter och fakta från nästan 90 procent av världens befolkning för att analysera hur människor åt mellan 1990 och 2010, visade att de afrikanska länderna har de hälsosammaste dieterna i världen, tack vare kontinentens lägre konsumtion av skräpmat och att människorna koncentrerar sig mer på att äta mycket frukt och grönsaker.

The Lancet Global Health som utfört forskningen fann att folk i Tchad, Centralafrika, har den mest hälsosamma dieten i världen, sen följde Sierra Leone, Mali och Gambia vilka alla är belägna i Västafrika.

hälsosam matMed gott om frukt och naturliga livsmedel är det traditionella västafrikanska köket välkänt överallt för att ha en stor portion kolhydrater såsom yam, ris eller groblad. Tillagd till smaken i det här köket är det faktum att de flesta av rätterna tillagas med blandningar av skaldjur och grönsaker. En sådana maträtt är Benachin, en mycket populär senegambisk maträtt. Västafrikanska maträtter erbjuder mer skaldjur än resten av kontinenten.

Europeiska länder gick inte att hitta i toppen, och forskningen fann att Armenien, Ungern och Belgien har de sämsta dieterna i världen. Nästan alla länderna i toppen är afrikanska, vi har Uganda på femteplats, Ghana på sjätte, Elfenbenskusten på sjunde, följt av Senegal på åttonde och Somalia på tionde. Bland de icke-afrikanska länderna är det bara Israel som syns bland de tio länderna i listan.

De europeiska länderna och före detta Sovjetunionen – inklusive Uzbekistan, Turkmenistan och Kirgizistan – har det sämst när det gäller dieter, enligt forskningen.

Foto: Fatou Touray, Afropé
Foto: Fatou Touray, Afropé

Forskarna har bedömt tre kostmönster. Den första baseras på tio olika typer av hälsosam mat: frukt, grönsaker, bönor och baljväxter, nötter och frön, fullkorn, mjölk, fleromättade fettsyror, fisk, växt omega-3 och kostfiber. När de andra två, ålder och kön bedömdes, fann forskarna att äldre människor åt bättre än yngre vuxna, och kvinnor åt bättre än män.

Dr Fumiaki Imamura, vid Cambridges universitet hävdar att det är avgörande att ”förbättra dieter” eftersom det faktiskt hjälper att ”minska bördan av icke-smittsamma sjukdomar, som kommer att vara ansvarig för 75 procent av alla dödsfall 2020”.

 

Amat Jeng
Amat Jeng

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.