Malawi tar krafttag till stöd för albiner – polis uppmanas skjuta angripare

Afropé skrev nyligen om att Tanzania tar krafttag mot angripare mot albiner, genom att arrestera ett flertal häxdoktorer, vars verksamhet även har förbjudits sedan januari 2015. Nu stämmer även Malawi in i kraven på hårdare tag mot de som angriper albiner.

Sex spädbarn i Ministry of Hope Nursery i Lilongwe, Malawi. Albinoflickan i mitten övergavs av sin far. Hennes mor dog under förlossningen och flickan antogs vara förhäxad. Foto: Lars Plougmann
Sex spädbarn i Ministry of Hope Nursery i Lilongwe, Malawi. Albinoflickan i mitten övergavs av sin far. Hennes mor dog under förlossningen och flickan antogs vara förhäxad. Foto: Lars Plougmann

FNs Said Zeid Ra’ad Al Hussein, högsta kommissarie för mänskliga rättigheter uppmanade förra månaden afrikanska regeringar att bekämpa straffrihet för dem som begår brott mot människor som lider av albinism.

Albinism drabbar ungefär en av 20 000 människor världen över. Det är vanligast i Afrika söder om Sahara och drabbar cirka en på 1400 personer i Tanzania.

Polisen i Malawi har beordrats att skjuta alla som angriper eller kidnappar albinos i ett försök att stävja dödandet av albiner.

Minst 15 albiner, främst barn, har enligt uppgift blivit skadade, förts bort eller dödas i Östafrika under de senaste sex månaderna med en markant ökning i Malawi, Tanzania och Burundi.

Deras kroppsdelar önskas av häxdoktorer för användning inom svart magi, ofta i drycker och trollformler, sägs det ge kärlek, lycka och rikedom.

FN-tjänstemän sade att minst sex attacker mot albinos rapporterades i Malawi under de första 10 veckorna av 2015, jämfört med fyra incidenter under de senaste fyra åren. Gäng har börjat söka av Malawis södra distrikt, Machinga på jakt efter offer.

Albinism är en genetiskt ärftlig sjukdom som hindrar kroppen från att producera melanin, det pigment som färgar hud, hår och ögon.

Ordern att skjuta angripare kom från Malawis polisinspektör Lexen Kachama.

Han instruerade polisen att ”skjuta varje brottsling som är våldsam när de tas på bar gärning under kidnappning av människor med albinism.”

”Vi kan inte bara titta på medan våra vänner med albinism dödas som djur varje dag. Vi inser att dessa människor är hänsynslösa, inte ger någon nåd och därför måste de behandlas så. ”

Tanzania förbjöd häxdoktorer i januari 2015 till följd av anklagelser om att döda albiner och fyra personer dömdes även till döden för mordet på en albinokvinna. Över 200 häxdoktorer har också arresterats sedan dess.

I Röda Korsets rapport ”Through albino eyes”, ”Genom albinos ögon”, från 2009 skildras albinism och albiners utsatthet.

Källor: Metro, Independent.

Tidigare: Tanzania arresterar mer än 200 häxdoktorer

Fatou Touray
Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.